ZA VAS KUHA Glavni kuhar varaždinske "Zlatne guske" Miljenko Borak

Čarolija nedjeljnog objeda pretvorena u umjetnost

Foto: import
Čarolija nedjeljnog objeda pretvorena u umjetnost
23.09.2005.
u 15:25
Pogledaj originalni članak

Svaki pravi ručak počinje na placu! Tom načelu već nekoliko godina vjeran je mladi par iz Varaždina Andrijana Brašnić i Goran Japundžić. Odlazak na tržnicu i u kupnju potrebnih namirnica za nedjeljni ručak zadovoljstvo je koje rijetko propuštaju. Dipl. ekonomistica Andrijana otkriva da radnima danima na tržnicu redovitije ipak odlazi Goran. On je po zanimanju strojobravar i još je bez stalnog zaposlenja.

U restoran "Zlatna guska" u podrumu varaždinske barokne palače Zakmardy donijeli su pureća prsa, rajčicu, grašak, tikvice, kruške i kupine te još neke sitnice. Miljenko Borak, glavni kuhar restorana, za glavno jelo predložio je pureću roladu s rajčicom i rose umakom, uz trobojne njoke u kruhu s pireom od graška i tikvica.

Borak je i za naše čitatelje dao recept:
Od purećih prsiju odrežemo pravilne odreske, lagano ih istučemo i začinimo solju, paprom i vegetom. Punimo ih popirjanim sadržajem zrelih rajčica i paprika. Oblikujemo pravilan savitak te ga sa svih strana popečemo u tavi. Kad meso porumeni, dodamo čašicu francuskog konjaka. Vatru ugasimo temeljcem od telećih kostiju te dodamo nekoliko žlica vrhnja za kuhanje.

Umak još začinimo po potrebi i ukrasimo sitno sjeckanim kockicama rajčice i grančica metvice. Raskoš kulinarskih čarolija Borak je pokazao i u pripremi deserta: zrele kruške izdubio je u obliku košarice, panirao ih u mljevenim piškotama te pržio desetak minuta u dubokoj masnoći. Nakon toga pohane kruške napunio je komadićima sezonskog voća koje je prethodno marinirao u kristalnom šećeru i voćnom likeru. Na kraju, tako pripremljen desert ukrasio je karamelom od šećera te kupinama u omotaču od čokolade.

Ovakvo što još nismo kušali. Sve je tako mirisno i bogato okusima. Način na koji je ručak pripremeljn i posložen na tanjuru pravo je umjetničko djelo. Ovu ćemo nedjelju dugo pamtiti rekli su Andrijana i Goran. Dobar tek i sreću u zajedničkom životu čašom Enjingijeva mirisavog traminca poželio im je i Dražen Jambriško, vlasnik restorana.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr