NEKAD I DANAS

Brojni eksponati daleke Australije u Generalskom stolu

Foto: Foto: Kristina Štedul Fabac
Brojni eksponati daleke Australije u Generalskom stolu
27.10.2008.
u 17:06
Pogledaj originalni članak

GENERALSKI STOL – Ponosni su bili brojni mještani Generalskog Stola koji su središte općine ukrasili brojnim australskim zastavama i u velikom broju se okupili na otvorenju izložbe “Australija nekad i danas”. Izložbu kojom je obilježena godina međukulturalnog dijaloga otvorila je zamjenica veleposlanice Australije u Hrvatskoj i prva tajnica Veleposlanstva Natalie Roche.

– Sretna sam što je ova mala zajednica uspjela napraviti ovako značajnu stvar, te zahvaljujem svima, na čelu s Rokom Radočajem, što nisu žalili truda na organizaciji ove izložbe – rekla je N. Roche, koja je tom prigodom posjetila i Osnovnu školu i naglasila da Hrvatska i Australija, iako su jako udaljene, imaju niz zajedničkih poveznica.

U slučaju Generalskog Stola poveznica daleke Australije i Generalskog Stola je Roko Radočaj, koji je četrdeset godina živio u Australiji, ali srce ga je uvijek vuklo u rodni kraj. Nije ga zaboravio ni tijekom Domovinskog rata, a ni sada kad je odlučio kupiti staru kuću u središtu mjesta i u njoj urediti galerijski prostor.

– Zahvaljujem svima koji su mi pomogli, a najviše članovima Odbora za obilježavanje godine međukulturalnog dijaloga. Prikupljao sam različite predmete iz hrvatske povijesti, jer cijelo vrijeme u Australiji radio sam na promicanju hrvatske kulture i baštine. Sve ono što su ljudi palili i bacali ja sam desetljećima odnosio u Australiju, a kasnije sam počeo skupljati i australska umjetnička djela i suvenire, koje sada mogu vidjeti svi sumještani – ispričao je Roko Radočaj te dodao kako će se u budućnosti zauzimati za zaštitu prekrasne prirode i rijeke Mrežnice.

Skupu su nazočili i dožupanica Karlovačke županije Olga Grgurć, zamjenik načelnika općine Generalski Stol Vlado Radočaj, pater Bruno Trusić i drugi.

Izložba će 3. studenoga biti preseljena u karlovačku Gradsku knjižnicu.

Pogledajte na vecernji.hr