PREUREĐENJE STAROG STANA OD 78 KVADRATA

Boja i rasvjeta za dojam topline i prozračnosti

11.02.2009.
u 13:45
Pogledaj originalni članak

Mladi bračni par kupio je stari stan koncipiran kao trosobni u kojem je potrebno potpuno renoviranje. Stan ima 78 četvornih metara i 15 kvadrata terase s pogledom na veći dio Zagreba. Tlocrtno gledano, stan je vrlo korektno projektiran s jasno definiranim prostorijama.

Boravak s kuhinjom
Analizom postojećeg stanja i uz konzultaciju sa statičarom, odlučeno je da se otvore i povežu kuhinjska zona i dnevni boravak. Djelomično rušenje pregradnog zida u dužini od 240 cm povezat će ta dva prostora.

Kuhinjska vrata zamijenjena su kliznim staklenim vratima. Na mjestu dvokrilnih vrata koja vode u dnevni boravak predloženo je napraviti ugradbeni ormar koji bi za dubinu od 60 cm ušao u dnevni boravak. S obzirom na to da se pregrade najčešće zatvaraju gipskartonskim pločama, dio zida u hodniku omogućit će ugradnju dekorativne rasvjete Tum spot.

Takvim djelomičnim uklanjanjem zida između kuhinje i boravka stvoren je velik i jedinstven dnevni boravak. Kuhinjski otok može poslužiti ukućanima za blagovanje.

Kupaonica se također mijenja spajanjem WC-a i postojeće kupaonice u jednu prostoriju pa je dobiven prostor za perilicu, dva umivaonika, što omogućuje veću komociju pri uporabi kupaonice.

Bojler skrijte u nišu, a perilicu u ugradbeni ormar. Pregradnjom i maskiranjem tih aparata stvoren je prostor L oblika dimenzija 25x55 cm. Taj dio ispunite okruglim kamenom, bambusom i ogledalom u cijeloj širini i visini.

Bijelo i sivo
U cijeloj koncepciji uređenja stana prevladava bijela boja da bi se dobila prozračnost u prostoru, a žarke i tople boje, poput narančaste i žute, neka budu provučene kroz detalje kao što su jastuci, sag i slično. Sivi stolci od pleksiglasa i sivi zid s rasvjetom u hodniku dat će prostoru dubinu i akcent.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr