NEKOĆ TREĆI NAJBOGATIJI AMERIKANAC SHELDON ADELSON ZBRAJA GUBITKE

Bogataš koji pod udarom krize dnevno gubi 100 milijuna dolara

26.11.2008.
u 10:06
Pogledaj originalni članak

I dok financijska kriza steže omču oko hrvatskog gospodarstva, a građani se suočavaju sa strahovima kako preživjeti, sa sjeveroameričkog kontinenta dolazi priča o bogatašu Sheldon Adelson, koji je prema prvim podacima najveći gubitnik novonastalih ekonomskih prilika u svijetu.

Naime, riječ je o multimilijarderu kojem se ove godine zbog krize bogatstvo istopilo tempom nepojmljivim običnom čovjeku - dnevno je gubio 100 milijuna dolara.

Ukupno gledajući do sada je izgubio oko 30 milijardi dolara - da, dobro ste pročitali - 30 milijardi dolara.

Ako pak razbijemo vrijeme - izračunato je bogataš Sheldon Adelson na sat gubio 4,1 milijun dolara. Odnosno, svaka minuta zbog krize stajala ga je 69 tisuća dolara, a sekunda 1157 dolara.

Vanity Fair proteklog je mjeseca zaključio kako je najveći gubitnik padova na burzama ustvari Warren Buffett kojemu je kriza odnijela 16 milijardi dolara, no čini se da nije ni izbliza dotaknuo našeg "prvaka".

Promatrajući povijest teško je naći primjere toliko brzog i iznimno obimnog gubitka bogatstva kako se to dogodilo Adelsonu. U vrijeme velike krize proteklog stoljeća jedan od najvećih gubitnika bio je John Rockefeller, kojemu se otopila oko jedna milijarda dolara bogatstva.


Tko je nesretni bogataš Adelson?

Sheldon Gary Adelson (rođen 1. kolovoza 1933.), jedan je od najbogatijih ljudi svijeta, ugledni američki poslovni čovjek. Adelson je predsjedavajući Uprave kompanije Las Vegas Sands Corp., ali i cijelog niza hotelskih kompleksa i kasina.
Na vrhuncu svog poslovanja - 2007. godine, nosio je titulu trećega najbogatijeg Amerikanca.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr