NADICA HRGAREK

Žene u traženim zanimanjima – tester softvera i compliance

15.11.2008.
u 12:44
Pogledaj originalni članak

Nadica Hrgarek prva je u Hrvatskoj prije četiri godine stekla ISTQB certifikat za testera programske opreme nekon položenog ispita ISTQB Certified Tester Foundation Level u Beču. U međuvremenu ISTQB ispiti mogu se polagati on line na njemačkome ili engleskome jeziku.

Udruga za testiranje
– U to vrijeme u Hrvatskoj je bilo malo softverskih tvrtki u kojima se testiranje moglo profesionalno obavljati te je to i bio jedan od razloga za odlazak u inozemstvo, gdje sam stekla puno praktičnog iskustva na području ručnog i automatiziranog testiranja – kaže Hrgarek te dodaje da je u cilju promicanja svijesti o testiranju i ISTQB međunarodnoj shemi osposobljavanja na području testiranja softvera u Hrvatskoj u tijeku proces registracije udruge Hrvatski odbor za testiranje softvera – Croatian Software Testing Board (CSTB). Nadica Hrgarek od prošle godine zaposlena je u austrijskoj tvrtki za proizvodnju kohlearnih implantata MED-EL Medical Electronics GmbH na području unapređenja kvalitete sustava upravljanja i validacije računalnih sustava u GMP okružju.

– Testiranje se provodi u svim fazama razvoja softvera, kaže Hrgarek i nastavlja: – Testiranje softvera postalo je profesija koja zahtijeva kvalificirane i motivirane profesionalce s posebnim vještinama. Zanimanje testera zahtijeva kreativnost, diplomatske sposobnosti, dobre, pismene, komunikacijske i međuljudske vještine, osnovna znanja o razvojnom ciklusu softvera i programiranju, napredna znanja o tehnikama testiranja i alatima za testiranje.

Znanja testera
Nadalje, taj posao zahtjeva analitički način razmišljanja, vještine rješavanja problema, poznavanje sustava koji se testira, kao i praktično iskustvo. Kaže da testeri moraju testirati što više scenarija koji se mogu dogoditi u praksi tijekom korištenja softvera.

– Na početku projekta moraju proučiti i razumjeti korisničke i programske zahtjeve, dizajn i arhitekturu programske opreme te za svaki zahtjev definirati jedan ili više testnih slučajeva koji opisuju slijed izvođenja i očekivane rezultate. Testeri u pravilu imaju vlastitu infrastrukturu koja obuhvaća različite alate za testiranje, bazu podataka testnih slučajeva i rezultata testiranja – kaže Hrgarek i nastavlja: – Testiranje možemo promatrati kao analitički postupak za mjerenje i osiguravanje kvalitete programskog proizvoda i procesa razvoja.

Odnosno, cilj mu je otkriti greške prije isporuke softvera korisnicima radi povećanja kvalitete softvera i zadovoljstva korisnika. Često uspjeh cijelog IT projekta ovisi upravo o rezultatima testiranja. Svaka veća tvrtka za razvoj ili održavanje softvera trebala bi zaposliti testera po uzoru na inozemne IT tvrtke, koje kod zapošljavanja daju prednost certificiranim testerima.


Pogledajte na vecernji.hr