gospodarske POSLJEDICE

Žene su zbog pandemije koronavirusa ostale bez 800 milijardi dolara

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Žene su zbog pandemije koronavirusa ostale bez 800 milijardi dolara
29.04.2021.
u 10:54
Očekuje se kako bi gospodarske posljedice pandemije na život žena mogle biti dugosežne.
Pogledaj originalni članak

Posljedice zbog pandemije koronavirusa su posebno katastrofalne za žene. Milijuni žena diljem svijeta nesrazmjerno su pogođeni gubitkom posla, a pritom mnoge od njih moraju snositi teret brige za djecu i njihovo obrazovanje u nesvakidašnjim uvjetima nastalima zbog pandemije. 

Najnovije izvješće Oxfam Internationala navodi kako su žene diljem svijeta izgubile u prihodima najmanje 800 milijardi dolara prihoda, što je više od kombiniranog bruto domaćeg proizvoda (BDP) 98 zemalja, piše CNN. 

- Ekonomske posljedice pandemije COVID-19 imaju teže posljedice na žene koje su nesrazmjerno zastupljene u sektorima koji nude male plaće, manje povlastica i najmanje sigurnih radnih mjesta - ustvrdila je izvršna direktorica Oxfam Internationala Gabrijela Bucher i dodala: - Vlade diljem svijeta tretirale su poslove u kojima najviše rade žene lako zamjenjivim, što je koštalo žene najmanje 800 milijardi dolara. 

Organizacija navodi kako je procjena gubitka u iznosu od 800 milijardi dolara ustvari konzervativna, jer ne računa gubitak prihoda za žene koje rade kao posluga, prodavačice na štandu ili u tekstilnoj industriji.

Na razini cijelog svijeta procjenjuje se da je 64 milijuna žena ostalo bez posla, što je otprilike oko 5 posto svih poslova koje žene rade. Kad je riječ o muškarcima, njihov gubitak posla je 3,9 posto na razini svijeta. 

Očekuje se kako bi gospodarske posljedice pandemije na život žena mogle biti dugosežne. 

VIDEO: EU uvodi COVID putovnice, Vijeće Europe upozorava na ljudska prava

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.