Zelena gradnja

Zelena kuća – dvostruko niža kamata!

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Zelena kuća – dvostruko niža kamata!
25.09.2012.
u 17:00
Dva od tri projekta koja su u izvedbi ili kreću u gradnju ozbiljno razmišljaju ne samo o elementima zelene gradnje nego i o dobivanju međunarodnih zelenih certifikata
Pogledaj originalni članak

U više od 80 zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku, organizacijom različitih okupljanja, simpozija i susreta prošlog je tjedna obilježen Svjetski tjedan zelene gradnje. Zelena gradnja odnosi se na cjelovit proces osmišljavanja, izvedbe, održavanja, korištenja i obnove objekata temeljen na principu održivosti.

Ona je utemeljena na holističkim principima te uzima u obzir sve aspekte održivosti zgrade, među ostalim i iskorištenje građevinskog zemljišta, povezanost sa susjedstvom i servisima dostupnim korisnicima, načinu i količini potrošnje voda, brizi o zdravlju korisnika, odabiru i načinu upotrebe materijala, emisiji stakleničkih plinova iz objekta, energetskoj učinkovitosti, korištenju obnovljivih izvora energije te cjelovitoj funkcionalnosti objekta.

Skuplje, ali isplativije

Zelena gradnja ne podrazumijeva samo korištenje novih materijala nego pretpostavlja i određenu kulturu života, stanovanja i korištenja prostora koja je u skladu s održivim razvojem.

Analiza 12 portfelja građevina u SAD-u dokazala je da investirati u zelenu gradnju u prosjeku znači znači 6 posto veću rentu, 16 posto veću prodajnu cijenu zgrade, 27 posto veće zadovoljstvo nego kod korisnika standardnih zgrada. Također, troškovi zelenih zgrada manji su 13 posto nego oni u standardnim zgradama, a potrošnja energije manja je čak od 30 do 50 posto. Možda i najbitniji podatak – emisija ugljikova dioksida zelenom gradnjom smanjuje se čak 35 posto!

U razvijenijim zemljama zelena gradnja skuplja je između 3 i 5 posto od standardne gradnje, dok je u Hrvatskoj, zbog teže dostupnih nekih rješenja, znanja i tehnologija, zelena gradnja skuplja između 5 i 7 posto.

– Uzevši u obzir da je hrvatsko tržište nekretnina tek u razvojnoj fazi i da našem tržištu tek predstoji \"bum\" u graditeljskom sektoru, te sa saznanjem da od 2004. godine europsko zeleno investicijsko tržište raste u prosjeku 20% godišnje te da se procjenjuje da će do 2014. vrijednost tog tržišta doseći 573 milijarde eura, procjenjujemo da će smjer razvoja graditeljskog sektora u Hrvatskoj ići upravo u smjeru razvoja zelene gradnje – ističu u Savjetu za zelenu gradnju u Hrvatskoj.

Transformacija tržišta

Savjet za zelenu gradnju osnovalo je 2009. godine 20 renoviranih hrvatskih tvrtki i institucija kao neprofitnu udrugu, a glavni je cilj njihova rada predvoditi transformaciju hrvatskog tržišta graditeljstva i nekretnina prema održivosti, kroz promociju zelene gradnje i tehnologije.

– Dva od tri projekta koja su u izvedbi ili kreću u gradnju ozbiljno razmišljaju ne samo o elementima zelene gradnje nego i o dobivanju međunarodnih zelenih certifikata – kazala je Vedrana Likan, predsjednica Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj.

– Jedna banka u Hrvatskoj za 35 privatnih zelenih kuća u gradnji daje upola nižu kamatu u odnosu na redovni stambeni kredit – istaknuo je Tomislav Marjanović, predsjednik Saveza za energetiku Zagreba.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IG
igorl
09:32 26.09.2012.

Dakle - zelena gradnja i zivot u skladu s prirodom je otprilike: - montiras kilovat solarnih kolektora (made in Germany) na zgradu, par godina imas skoro nis struje od njih i onda kad crknu, radioaktivni otpad koji dodje s njihovim propadanjem - odvezes u Kinu. Ili sam krivo shvatio? I.