STRANE INVESTICIJE

Zašto njemačke tvrtke dolaze u Hrvatsku?

Foto: Tea Romić
Nexe
17.06.2013.
u 09:14
Cijene visoku kvalificiranost i motiviranost hrvatskih djelatnika, a profitiraju i od činjenice da je rad u Hrvatskoj puno jeftiniji nego u Njemačkoj
Pogledaj originalni članak

Njemačka je, kada su u pitanju izravne investicije, treća zemlja na listi najvećih investitora u Hrvatskoj. Njemačke tvrtke su u budućoj novoj članici Europske unije već otvorile više od 16.000 radnih mjesta. One cijene visoku kvalificiranost i motiviranost hrvatskih djelatnika, a profitiraju i od činjenice da je rad u Hrvatskoj puno jeftiniji nego u Njemačkoj.

No, njemački investitori su i kritični. U jednoj studiji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore kritizira se neefikasnost javne uprave i nesigurnost pravnog sustava u Hrvatskoj. Javna uprava je u njoj dobila – mršavu dvojku. Naša ekipa posjetila je tvrtke koje već godinama proizvode i investiraju u Hrvatskoj, te se među stručnjacima raspitala zašto je Hrvatska na listi atraktivnosti za strane ulagače u jugoistočnoj Europi tek na 11. mjestu, iza Slovenije i Srbije.

>> Najbogatiji Turčin: Širimo se u Hrvatskoj - Marine, hoteli, banke...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.