Tužba

Yukos tuži Moskvu i traži 98 milijardi dolara

Foto: Arhiva VL
Yukos tuži Moskvu i traži 98 milijardi dolara
04.03.2010.
u 15:56
Na Europskom sudu za ljudska prava danas je počelo saslušanje u slučaju tužbe Yukosa protiv ruske vlade.
Pogledaj originalni članak

 Na Europskom sudu za ljudska prava danas je počelo saslušanje u slučaju tužbe Yukosa protiv ruske vlade.

Yukosov pad počeo je 2002. godine, nakon optužbi za utaju poreza, a završeno je 2007. likvidacijom te nekoć najveće ruske naftne tvrtke, čiji odvjetnici tvrde da su žrtve ruskih vlasti i nezakonitog istiskivanja iz posla, piše BBC.

Jukos je prijavljen Europskom sudu još 2004. godine, u kojoj su na ime odštete zatražili 98 milijardi dolara. Osnivač i bivši vlasnik Yukosa, poznati tajkun Mihail Hodorkovski, osuđen je 2005. na osam godina zatvora zbog utaje poreza, no najveći grijeh bio mu je pokušaj miješanja u politiku.

Yukos je na kraju prikupio čak 27 milijardi dolara duga u ime poreza, a nakon blokade, tvrtka je rasprodana 2006. godine.

Istodobno s pokretanjem postupka pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu, i Hodorkovski je opet izašao pred suca u Moskvi, ovaj put pod optužbom za pronevjeru i pranje novca. Bude li osuđen, prijeti mu sljedećih 15 godina zatvora.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

UK
Ugo Kajvez
16:30 04.03.2010.

Uahahahahahaahaha .... tema na naivne, ... još će H. nesretno stradati u pokušaju bijega u sred zime u sred sibira ......... nije mi jasno jel taj čovjek ozbiljno misli ili ga netko nagovorio ..... ili je lud .....

SJ
Sve je uzalud
16:39 04.03.2010.

Odkud ti novac Hodorovski. Davaj tavariš,davaj davaj Putin. U zadnji si čas spasio Rusiju iz RALJA GLOBALIZACIJE. Spasivši rusiju spasio si svjet i ponovno doveo ravnotežu bez berlinskog zida. Nama treba jedan takav.