Američka tržišta

Wall Street: Banke i tehnološka izdanja dobitnici dana

Foto: Pixell
Wall Street: Banke i tehnološka izdanja dobitnici dana
09.09.2010.
u 09:10
Uspješan plasman portugalskih obveznica na tržište i poboljšanje situacije u nacionaliziranoj irskoj banci Anglo Irish Bank ublažili su strahovanja ulagača od problema u europskom financijskom sektoru.
Pogledaj originalni članak

Na Wall Streetu cijene dionica jučer su poraste. To ponajprije treba zahvaliti pozitivnim vijestima iz europskog financijskog sektora, no opseg trgovanja i dalje je skroman. Najveći dobitnik za jučerašnjeg trgovanja bio je financijski sektor. 

Dow Jones ojačao je 0,45 posto, na 10.387,01 bodova, S&P 500 je porastao 0,64 posto, na 1.098,87 bodova dok je najveći dobitnik bio Nasdaq rastom od 0,9 posto, na 2.228,87 bodova. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je zamijenilo oko 6,5 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 9,65 milijardi.

Najveći dobitnici u sastavu Dow Jonesa bili su JPMorgan koji je skočio 2,2 posto te AIG koji je ojačao 2 posto. Najveći gubitnici su Hewlett-Packard koji je pao 1,1 posto te Intel koji je srezan 1,2 posto. CBOE index volatilnosti pao je ispod 24 boda. Investitore je na oprez natjerala Fedova "bež knjiga", kompilacija regionalnih izvješća, koja potvrđuje da se rast najvećeg svjetskog gospodarstva tijekom ljeta usporio. 

Nakon što su dan prije oštro pale, u srijedu su se cijene dionica banaka oporavile. Uspješan plasman portugalskih obveznica na tržište i poboljšanje situacije u nacionaliziranoj irskoj banci Anglo Irish Bank ublažili su strahovanja ulagača od problema u europskom financijskom sektoru. Zahvaljujući tome, KBW indeks bankarskog sektora porastao je jučer 1,7 posto, nakon što je dan prije pao 3,2 posto.

 Bank of America ojačala je 1,2 posto, a Goldman Sachs 1,6 posto. U tehnološkom sektoru pod pritiskom je bio Intel čijim je dionicama UBS spustilo preporuku na "neutralno" uz snižavanje ciljane cijene sa 28 na 19 dolara, ali zato preporučuje kupnju dionica Applea, nakon čega su te dionice porasle 2 posto - sa 340 na 350 dolara.

Dionice Googlea ojačale su 1,3 posto nakon što je predstavio novu uslugu pretraživanja interneta u realnom vremenu, dok je u energetskom sektoru najbolji bio BP koji je uzletio 3,2 posto nakon što je Fitch poboljšao rejting te kompanije. 

I na europskim su burzama cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,41 posto, na 5.429 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,76 posto, na 6.164 boda, a pariški CAC 0,92 posto, na 3.677 bodova.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.