Poduzetništvo

Vlada želi zaštititi male od ucjena velikih

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Vlada želi zaštititi male od ucjena velikih
10.09.2014.
u 11:00
Zakonom o PDV-u uvela bi se mogućnost da mali poduzetnici prenesu svoje dugove državi onima koji su im dužni.
Pogledaj originalni članak

Vladine promjene u sustavu PDV-a neće, čini se, stati na najavi uvođenja plaćanja PDV-a na osnovi naplaćenoga računa za male poduzetnike do 3 milijuna kuna bruto prometa. U korist malog poduzetništva koje čini gotovo 100.000 subjekata, što je 98% cijelog gospodarstva, priprema se još jedno rješenje.

Zakonom o PDV-u uvela bi se mogućnost cesije, pa bi takav poduzetnik prenošenjem svojega potraživanja u korist državnog proračuna mogao zatvoriti svoje dugove državi. Taj bi zakon, uz definiciju tko je obveznik, definirao i status jamca platca, a u ovom slučaju to bi bio onaj tko ima obvezu prema maloj tvrtki te ju nije ispunio u roku, dok istovremeno taj isti vjerovnik duguje u državni proračun.

Ovjeru bi radila Porezna uprava temeljem računa kao vjerodostojne isprave, a pretpostavka da se tako zatvori dug malog poduzetnika kojem veliki duguje jest da račun Porezna uprava prizna te da se ga dužnik ne osporava. Takvo rješenje spriječilo bi da veliki u budućnosti mogu ucjenjivati male, a trebalo bi pokrenuti tijek novca.

>>Uz novi način plaćanja PDV-a bolje
 i radnicima

>>Ekonomisti: Smanjite PDV te porez na dohodak i dobit

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MA
maaraa
17:30 10.09.2014.

ta je opcija postojala i prije desetak godina ali je propala.Zvala se naplata poreza od dužnikovog dužnika......ništa novo

LL
LEX-LUTOR
13:54 10.09.2014.

Zar se netko poceo drogirati ili napon slusati glas razuma u poreznom resoru. Sto se cekalo do sada sa takvim mjerama. Onaj tko ne placa racune ne placa ni PDV znaci da je automtiznom drzavni neprijatelj a ne kao do sada da za sve bude kriv onaj tko je posteno odradio svoj posao. Zivi bili pa vidjeli, no bojim se da ce 200 bogatih familija imati jako puno argumenata protiv reda u drzavi....