Primanja rastu 14 posto

Valamar svojim radnicima daje 'europskije' plaće

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Valamar svojim radnicima daje 'europskije' plaće
16.02.2022.
u 14:00
Neto plaća kuhara i konobara bit će do 1600 eura, plaća sobarica i pomoćnog osoblja do 1100 eura, a svi će imati i dva slobodna dana
Pogledaj originalni članak

Vodeći poslodavac u turizmu Valamar još jednom potvrđuje zašto je na glasu i kao top-poslodavac. Kako bi plaće svojih radnika približila primanjima kolega u Europi, kompanija s više od 7000 zaposlenih i objektima u osam destinacija od Istre do Dubrovnika diže plaće svojim kuharima, konobarima, kućnim majstorima specijalistima i recepcionarima za 14 posto u prosjeku. Njihova mjesečna primanja ove će sezone tako iznositi od tisuću do 1600 eura neto.

Podižu se i minimalna neto primanja za radna mjesta sobarica, pomoćnih kuhara, pomoćnih konobara, kuhinjskih radnika, servira i niza drugih, koji će nakon povećanja mjesečno zarađivati od 750 do 1100 eura neto. Valamar nastavlja nagrađivati i izvrsnost, a samo su lani kroz program 13. i 14. plaće zaposlenima isplatili iznose do 11.300 kuna neto, ovisno o tome koliko su dugo i uspješno radili.

Unapređivanje uvjeta

Na unapređivanju uvjeta rada u Valamaru rade na svim frontovima, pa će radnici u hotelima, kampovima i ljetovalištima ove sezone imati dva slobodna dana tjedno, što je u turizmu rijetkost, a među ostalim pruža im se i mogućnost rada u jednoj smjeni. Sezoncima se, osim kvalitetnog smještaja i prehrane, omogućavaju popusti na više od tristo prodajnih mjesta, te korištenje destinacijskih zabavnih sadržaja kao što su izleti, sportske aktivnosti i slično u slobodno vrijeme.

– Svima nama je cilj kvalitetnim i dugoročnim poslom zadržati zaposlenike u turizmu te im osigurati primanja koja se približavaju onima u vodećim europskim destinacijama – poručuje Ines Damjanić Šturman, potpredsjednica za ljudske potencijale u Valamar Rivieri, gdje na kraju ovogodišnje sezone planiraju na neodređeno zaposliti 400 radnika te ponuditi i tisuću ugovora za stalne sezonce.

Inače, dodatna prednost rada u Valamaru je i mogućnost da se zimi radi u njihovim objektima na austrijskim skijalištima. Predstavnici Sindikata turizma te Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije pozdravljaju vijesti iz Valamara, nadajući se da će ovo dizanje ljestvice u materijalnim i drugim radničkim pravima potaknuti i druge poslodavce na slične poteze. Zadovoljni su i u Ministarstvu turizma.

Dugoročnija zapošljavanja

– Istraživanje među mladima krajem prošle godine pokazalo je, među ostalim, da deset posto svih mladih rad u turizmu gleda kao na potencijalno dugoročnu karijeru, ali im je glavni motiv da budu dobro plaćeni za svoj rad te da imaju adekvatne uvjete za rad. Drago nam je da poslodavci to prepoznaju, jer je važno da cjelokupni turistički sustav djeluje na razvoju turizma koji će biti produktivan tijekom većeg dijela godine te na popularizaciji zanimanja u turizmu kako bismo se odmaknuli od sezonskog zapošljavanja te time otvorili potencijal za dugoročnija zapošljavanja – poručuje ministrica Nikolina Brnjac.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.