narodne dionice

Uzletjela neto dobit Ine za čak 51 posto

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Uzletjela neto dobit Ine za čak 51 posto
31.10.2014.
u 10:03
Pozitivno: 
T-HT je ostvario 717 milijuna kuna neto dobiti u tri tromjesečja
Pogledaj originalni članak

Tvrtke čije se dionice s pravom nazivaju narodnim dionicama jer su u njihovim IPO-ima sudjelovali deseci tisuća građana – Ina i Hrvatski telekom – objavile su rezultate poslovanja za prvih devet mjeseci iz kojih se može iščitati da im rast usporava, ali da žestokom kontrolom troškova uspijevaju zadržati dobar rezultat za svoje dioničare.

Ina je svojim dioničarima zaradila 58,3 kune po dionici, dok je T-HT imao zaradu od 8,75 kuna na svakoj od 88,8 milijuna dionica. Neto dobit Ine u devet mjeseci iznosila je 583 milijuna kuna, što je čak 51 posto više nego zarada u 2013.

Država bi kroz dividendu i kroz obvezu poreza na dobit u devet mjeseci mogla dobiti 370 milijuna kuna. Rasla je i dobit Ine iz osnovne djelatnosti, i to 45 posto, na 1,04 milijarde kuna. Unatoč dobrom rezultatu, prihodi od prodaje manji su devet posto.

– Unatoč nepovoljnim regulatornim promjenama (prodaja plina, prenošenje opskrbe kućanstava na HEP po reguliranoj cijeni plina, povećanje naknada za eksploataciju) koje su utjecale na rezultate u spomenutom razdoblju u iznosu od 591 milijun kuna, ostvarili smo dobre rezultate – istaknuo je Zoltán Áldott, predsjednik uprave Ine, te naglasio da su investicije povećali 7 posto, na gotovo 1,1 milijardu kuna, od čega je većina uložena u Hrvatskoj.

Ako se gledaju rezultati po segmentima poslovanja, jasno je da istraživanje u razvoj nosi najveću dobit, a maloprodaja i rafinerije najveće prihode. Tako je istraživanje i razvoj na temelju 5,28 milijardi kuna prihoda koji su u odnosu na lani pali čak 23% ostvarilo 2,21 milijardu kuna dobiti, dok je u segmentu maloprodaje i rafinerijskog poslovanja ostvareno 14,55 milijardi kuna prometa, ali i 1,1 milijarda kuna gubitaka.

S druge strane T-HT-u dobit pada, na što je utjecala rastuća kriza i ekonomska situacija, ali i uvođenje nove naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra, upozoravaju iz kompanije. Neto dobit T-HT-a iznosila je 717 milijuna kuna, u odnosu na 960 milijuna kuna iz istog razdoblja 2013.

U trećem tromjesečju tvrtka je ostvarila 1,88 milijardi kuna prihoda i 315 milijuna kuna neto dobiti. Pozitivno je što se EBITDA zadržao na dvije milijarde kuna pa je pad usporen na 2,9 posto.

– U odnosu na isto razdoblje prošle godine, usporili smo pad prihoda te su oni u prvih devet mjeseci gotovo stabilizirani. Fokus naših aktivnosti i u trećem tromjesečju bio je na transformaciji kompanije, s kojom nastavljamo i u idućem razdoblju kako bismo stvorili temelje za budući rast poslovanja na domaćem, ali i širenje poslovanja na regionalnom tržištu – istaknuo je predsjednik uprave tvrtke Davor Tomašković.

>>I Vrdoljak opovrgnuo da će se država zadužiti za otkup dionica Ine od MOL-a

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Piktor-
Piktor-
10:04 01.11.2014.

Briljiantna je MOL-ova uprava. Hvala im.

DU
Deleted user
09:43 01.11.2014.

Na tu vijest zabolje me ona stvar, kao i za slične gospodarske tričarije kojima nas zapljuskuju Grčić dr. Brankec i njemu slični. Kad ćete objaviti da je Hrvatska napokon stvarno izišla iz recesesije ili pak da su mladi prestali masovno napuštati Hrvatsku u potrazi za poslom?

K2
kritičar_2
20:19 01.11.2014.

Sanader je držao 2008. cijenu benzina,8,50 kn,uz cijenu sirove nafte od 140 dolara po barelu.Danas,Zoki i njegov prijatelj Siniša,dopuštajuMOL-u,prodaju benzina za 11,70 kn/lit,a cijena sirove nafte je pala na 80 dolara/barelu. INA danas investira isključivo u ferbanje benziski pumpi,kako bi povečali prodaju MOL-ovog benzina.