PROMO

Uz znanje i novu tehnologiju do održivog i konkurentnog gospodarstva

Foto: Promo
EU fondovi
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
EU fondovi
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
EU fondovi
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
EU fondovi
18.10.2018.
u 16:00
Jedan od strateških ciljeva Grada Rijeke je na temeljima društva znanja i novih tehnologija razviti konkurentno gospodarstvo.
Pogledaj originalni članak

Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka znaju kako postati liderom, a osim što su najpametniji grad u Hrvatskoj, u Rijeci, ali i županiji, napore ulažu i u daljnji razvoj poduzetničke infrastrukture, pritom ne isključujući niti jednu od specifičnosti regije. Osim poticanja mladih, stvaranja poduzetnički plodnog tla, sve su spremniji pridonijeti i ciljevima ruralnog razvoja i tako dodatno unaprijediti županiju.

Od kada je osnovana Riječka razvojna agencija Porin pruža sustavnu potporu u pokretanju i daljnjem razvitku gospodarskih subjekata Grada Rijeke, a samo trenutno provodi 10 projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije. Projektni pristup za jačanje grada i županije glavna je odrednica njihova rada, a od 10 projekata iz 2017. prijavljenih na različite teritorijalne suradnje, odobreno je njih čak 50% ukupne vrijednosti 6 milijuna kuna. Da im je suradnja bitna, pa tako i ona međuregionalna, govori i činjenica da su iz Porina na INTERREG Adrionu, programu međuregionalne suradnje, uspješno prijavili projekt u vrijednosti preko 9 milijuna kuna.

Naglasak na projektnom radu u Rijeci promiču i među najranjivijim skupinama, a mladima u sklopu Startup inkubatora Grada Rijeke već pet godina pružaju podršku u razvoju poslovnih ideja. Do sada su ispratili devet generacija, a 137 timova razvilo je svoje ideje.

Važne suradnje

Jedan od strateških ciljeva Grada Rijeke je na temeljima društva znanja i novih tehnologija razviti konkurentno gospodarstvo. Znanstveno tehnološki centar STEP RI i Grad Rijeka surađuju na ne nekoliko projekata usmjerenih na podizanje poduzetničkih kompetencija. Jedan od projekata na kojem surađuju je i Projekt “CERIecon – Mreža regionalnih inovativnih ekosustava Središnje Europe” kojem je cilj Središnju Europu učiniti konkurentnijom. Velik dio aktivnosti usmjeren je i na razvoj Rijeke kao pametnog grada i to sve s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana. Grad Rijeka već nekoliko godina razvija projekte s ciljem da koncept pametnog grada u potpunosti i zaživi, a samo tijekom 2018. pokrenuta je provedba 83 projekta, a jedan od specifičnih primjera kojeg s ponosom ističu je primjena drona u prometnim projektima kojeg provode gradske tvrtke.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
EU fondovi

Grad Rijeka proglašen je najboljim hrvatskim pametnim gradom u 2018. godini. Za razvoj konkurentnog gospodarstva, kako se to opisuje u strateškim ciljevima, osim promicanja razvoja kroz različite oblike pametnih rješenja, za cjelovit razvoj Primorsko-goranska županija sprema niz aktivnosti i na području ruralnog razvoja. Razvoj poljoprivrede još je jedan strateški cilj u segmentu razvoja konkurentnog i održivog gospodarstva, a osovina razvoja je upravo Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske i s druge strane Program provedbe ruralnog razvoja Primorsko-goranske županije za razdoblje 2017.-2020. Prostor županije je po mnogočemu specifičan, a možemo ga podijeliti i na mikroregije. Glavni izazov u razvoju poljoprivrede jesu upravo njihove specifičnosti. Cilj je ujednačiti razvoj cijelog područja, a s obzirom na već evidentne razlike iz županije su spremni pristupati sukladno potrebama mikroregija. Na području županije ima oko 3000 poljoprivrednih gospodarstava, a dijelu njih je poljoprivreda dopunska djelatnost.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
EU fondovi

Problem zemljišta

- U cilju poboljšanja educiranosti proizvođača, putem Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, provode se razni stručni edukacijski ciklusi namjenski za pojedine proizvodnje. Nedavno je uspostavljena i suradnja s Veleučilištem u Rijeci te je organizirana stručna praksa na uzornim gospodarstvima za polaznike novog stručnog studija održivog agroturizma. U izradi je evidencija raspoloživog poljoprivrednog zemljišta te dovršetak Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, u vlasništvu države za općine i gradove, sukladno novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Cilj je objedinjavanje većih površina zemljišta za buduće zakupe kako bi se povećali prihodi i olakšala organizacija oko provedbe agrotehničkih mjera - rekao je župan Zlatko Komadina.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr