Uz Vladine mjere potrebno je i porezno rasterećenje gospodarstva

Foto: Marko Lukunić
Uz Vladine mjere potrebno je i porezno rasterećenje gospodarstva
18.01.2010.
u 20:29
Ove godine mogla bi uslijediti i nova poskupljenja, to se prije svega očekuje na cijenama struje i plina, ali i komunalija zbog deficita u lokalnim jedinicama.
Pogledaj originalni članak

Gospodarstvo se neće oporaviti ni ove godine. Neki analitičari očekuju tek mali pomak, ali uz daljnji pad od oko jedan do dva posto, dok dio analitičara ipak očekuje slabi oporavak od jedan posto. No pohvalno je što je Vlada poduzela prvu antirecesijsku mjeru iako je to prije mjera HNB-a, kroz koji se oslobađaju sredstva bankama u cilju njihova plasmana prema gospodarstvu. No problem koji se postavlja su kvalitetni projekti u koje će se novac uložiti, a s obzirom na to da je velikom broju tvrtki trenutačno prioritet održati tekuću likvidnost i zadržati radna mjesta.

- Problem je što i potražnja pada, ne samo kod nas, nego i u regiji, koja će još dulje osjećati krizu. Oslabio je i plasman na zapadna tržišta koja supstituiraju uvoz s jeftinijih tržišta istoka - kaže Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke.

Zato će trebati oprezno birati projekte u koje se novac ulaže, kaže konzultant Ante Babić, te tvrdi da će to morati biti oni koji jamče izvoz te da bi ta mjera mogla podići rast gospodarstva za oko pola do jedan postotni bod. Prognozira i da će se ove godine rast BDP-a završiti na jedan posto. Hrvoje Stojić, analitičar HAAB-a, kaže da mjere nisu dovoljne, te da bi Vlada usporedo morala krenuti s poreznim rasterećenjem te rezolutnim uklanjanjem neporeznih davanja i drugih administrativnih prepreka poslovanju kako bi se probudio optimizam te potaknule investicije.

Šantić smatra da je takvo što moguće realizirati samo ako se rashodi smanje, za što najave postoje, a što se se vidjeti tek nakon prvog rebalansa. Stojić prognozira pad gospodarstva u ovoj godini na negativnih dva posto, a Šantić pad na jedan posto. Razlog tome je prije svega pad osobne potrošnje koja je godinama bila generator rasta. Konzultantica Ratka Jurković kaže da pad potrošnje utječe i na povećanje nezaposlenosti, koja će se dodatno nastaviti zbog daljnjeg procesa restrukturiranja tvrtki. Neophodnim smatra provedbu strukturnih reformi i rješavanje problema korupcije.

Ove godine mogla bi uslijediti i nova poskupljenja, to se prije svega očekuje na cijenama struje i plina, ali i komunalija zbog deficita u lokalnim jedinicama, kaže Šantić. Goran Šaravanja, glavni ekonomist Zagrebačke banke, ipak predviđa inflaciju od samo prosječnih 3,2 posto zbog niže domaće potražnje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OB
-obrisani-
21:10 18.01.2010.

Sudeći po tugaljivom licu ovog analitičara Šantića, ne piše nam se dobro.

SI
sinkić
21:14 18.01.2010.

samo dolaskom mladih vrijednih ljudi a ne po vezama rodjacima i netjacima mogu nešto napravit ovi ostali u penziju

OB
-obrisani-
21:53 18.01.2010.

Najprije, ova izjava kako se GOSPODARSTVO neće opraviti ni ove godine je lažna. U svom temelju. Mi, Hrvatska, gospodarstva i nemamo. Agrokor i još par tvrtki je nedostatno da bi to zvali gospodarstvom. Ostatak \"pravnih subjekata\" su uvozničko-distributerske firme. Istina je da 70% PDV-a država ubire na granici, znači od uvoza. Ostatak je od preprodaje tih istih proizvoda. Taj uvoz financiramo zaduženjem i onim sitnišem koji nam ostane nakon turizma i od smiješnog izvoza. Mi smo šaka jada. Volovi lijeni koji su gledali kako nam gazda rasprodaje njive pa sad nemamo ni sijena, ni njiva. Mi smo sramota Hrvatske, ovaj jad oportunistički, ništarije prodane. Nula! Dopuštamo svojom lijenošću da nam vlast postavljaju prodani paraziti koji k. ne mrdaju, nego čekaju poštara i za.ebavaju. Danas smo bijeda. Sutra ćemo biti roblje, crnci, kukavice koje skaču na mig mrkog gospodara!!