Oskar Lafontaine

'Utemeljitelj' eura poziva na raspad valute: Prijeti katastrofa

Foto: DPA/PIXSELL
'Utemeljitelj' eura poziva na raspad valute: Prijeti katastrofa
06.05.2013.
u 14:03
Oskar Lafontaine, bivši njemački ministar financija kojega mnogi nazivaju "utemeljiteljem" zajedničke europske valute, pozvao je na razdvajanje eura i upozorio da će trenutačni smjer "dovesti do katastrofe".
Pogledaj originalni članak

Oskar Lafontaine, bivši njemački ministar financija kojega mnogi nazivaju "utemeljiteljem" zajedničke europske valute, pozvao je na razdvajanje eura kako bi se dopustio oporavak ekonomijama južne Europe, a upozorio je i na to da će trenutačni smjer "dovesti do katastrofe", piše Telegraph.

– Ekonomska se situacija pogoršava iz mjeseca u mjesec, a nezaposlenost je dosegla razinu zbog koje se demokratske strukture sve više stavljaju u pitanje – rekao je Lafontaine te dodao da Nijemci još nisu shvatili kako će se južna Europa, uključujući i Francusku, zbog trenutačne bijede prije ili poslije biti prisiljena okrenuti se borbi protiv njemačke hegemonije.

"Najopasniji čovjek u Europi"

Za krizu dobrim dijelom krivi njemačko smanjenje plaća kako bi se povećao izvoz. Na stranicama njemačke Stranke ljevice Lafontaine je napisao da će se njemačka kancelarka Angela Merkel probuditi iz sna kada se države u nevolji ujedine kako bi tražile promjene u politici na "njemački račun". Lafontaine je kazao da je podupirao zajedničku valutu, ali više ne vjeruje da je euro održiv. 

– Nade da će stvaranje eura prisiliti na racionalno ekonomsko ponašanje na svim stranama nestale su – smatra Lafontaine te dodaje kako je prisiljavanje Španjolske, Portugala i Grčke da izvedu "unutarnju devalvaciju" bila "katastrofa".

Britanski The Sun Lafontainea je nazvao "najopasnijim čovjekom u Europi" kada je 1998. godine pozvao na ujedinjenje Europe i "kraj nacionalnih država". Euro je službeno uveden 1. siječnja 1999. godine, a novčanice su krenule u optjecaj tri godine poslije. Lafontaine je bio član Socijaldemokratske stranke Njemačke iz koje je istupio kako bi bio jedan od osnivača Stranke ljevice.

>>Europa: Usporavanje štednje u zamjenu za brze reforme

>>Pogledajte kako izgleda nova novčanica od 5 eura

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.