PORINUĆE

Uljanikov "Pomer", vrijedan 50 milijuna dolara, porinut u more

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Uljanikov "Pomer", vrijedan 50 milijuna dolara, porinut u more
06.07.2010.
u 13:19
Premda nije službeno potvrđeno, pulski brodar namjerava uskoro naručiti gradnju još dvaju tankera u riječkom 3. maju.
Pogledaj originalni članak

RIJEKA - S navoza 1 brodogradilišta 3. maj danas je u more porinut tanker "Pomer" nosivosti 51.800 tona, prvi od četiriju tankera koje riječki brodograditelji grade za domaće brodare, pulsku Uljanik plovidbu i Tankersku plovidbu iz Zadra. "Pomer" će nakon opremanja biti predan naručitelju u rujnu.

Gradnja ovih brodova ugovorena je lani, u vrijeme najgore krize, kad je knjiga narudžbi riječkog brodogradilišta bila prazna i kada se rijetko koji brodar usudio naručivati nove brodove pa je uz potporu Vlade osnažen program "domaći brod na domaćem navozu". Tanker "Pomer" inače je treći brod koje su Riječani sagradili za Uljanik plovidbu, ugovorena mu je cijena 50 milijuna dolara, a kako je na današnjoj svečanosti u riječkom škveru kazao direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, neće biti posljednji koji taj brodar naručuje upravo u 3.maju . Inače, pulski je brodar u hrvatskim brodogradilištima naručio gradnju šest brodova, ne samo zbog, kazao je Pavletić, domoljublja nego zato što je riječ o vrhunskim proizvodima svjetske klase. Premda nije službeno potvrđeno, pulski brodar namjerava uskoro naručiti gradnju još dvaju tankera u 3. maju.

Nakon porinuća na navoz je postavljena kobilica za gradnju broda za Tankersku plovidbu, a na susjednom navozu u gradnji je također tanker za istoga brodara koji će biti porinut u more u listopadu ove godine kada će biti postavljena kobilica za gradnju četvrtog od ugovorenih brodova, tankera za Uljanik plovidbu. Premda su jamstva za kredit kojim se financira gradnja ovih brodova povremeno kasnila, zbog čega je dolazilo do zastoja u proizvodnji, zahvaljujući prošlotjednom Vladinu jamstvu za treću i četvrtu tranšu kredita i vlastitim sredstvima koja su uložena u kupnju čelika, financiranje gradnje brodova za domaće brodare je riješeno.

U 3. maju, za čiju je kupnju stigla ponuda austrijskog metalurškog koncerna A-tec, uspjeli su prije nekoliko dana potpisati predugovore za gradnju četiriju asfalt-tankera za švedskog naručitelja, a u škveru su na završnom opremanju dva tankera za norveškog naručitelja "Utkilen Chemtrans" koji je svoje brodove počeo graditi u jednom talijanskom brodogradilištu, no kako je to brodogradilište propalo, posao je preuzeo 3. maj.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.