Udruga sjevernojadranskih luka NAPA čeka na pridruživanje Rijeke

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Udruga sjevernojadranskih luka NAPA čeka na pridruživanje Rijeke
02.03.2010.
u 14:35
Šefovi sjevernojadranskih luka ističu da teret od Sueskog kanala najbrže stigne do Pariza preko Jadranskog mora, ali su sadašnje veze i njihove usluge manje razvijene od onih u sjevernoeuropskim lukama.
Pogledaj originalni članak

Sjevernojadranske luke Ravena, Venecija, Trst i Kopar od danas su povezane u udrugu NAPA-North Adriatic Ports Association preko koje se obvezuju na suradnju i traženje sinergije na području ponude konkurentskih prednosti u odnosu na sjevernoeuropske luke.

Nakon što su čelni ljudi sjevernojadranskih luka potpisali osnivačku povelju NAPA-e predsjednik lučkih vlasti Trsta Claudio Boniciolli izrazio je nadu da će im se, što je moguće prije, pridružiti i Rijeka.

Šefovi sjevernojadranskih luka ističu da teret od Sueskog kanala najbrže stigne do Pariza preko Jadranskog mora, ali su sadašnje veze i njihove usluge manje razvijene od onih u sjevernoeuropskim lukama. Za postizanje veće konkurentske sposobnosti svaka bi od tih luka svoje usluge trebala povečati za deset puta. U tom se kontekstu govori i o namjeri Unicredit banke da u logističku platformu između Trsta i Monfalcona uloži jednu milijardu eura.

Predsjednik uprave luke Venecija Paolo Costa ocjenjuje da bi trebalo investirati u svih pet luka i da interes za to pokazuju i druge banke. Prema mišljenju prvog čovjeka Luke Koper Gregora Veselka, NAPA će dobro doći i za dogovaranja o željezničkim vezama te carinskim propisima, a Boniciolli upozorava na nužnost jedinstvenog tumačenja europskih propisa da bi se izbjegle postojeće nesuglasice poput onih o popustima u tarifama za pretovar banana. Zajednički nastup luka Ravene, Venecije, Trsta i Kopra na sajmu transporta i logistike u Shanghaju bit će prvi konkretan potez udruge NAPA, a potkraj ožujka udruga će se predstaviti Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KA
kajinx
15:09 02.03.2010.

Šta trebaju čekati?