DZS

U listopadu porasle neto plaće, isti se trend očekuje do kraja godine

Foto: Arhiva VL
U listopadu porasle neto plaće, isti se trend očekuje do kraja godine
22.12.2010.
u 10:42
Osim ukidanja niže stope posebnog poreza na plaće, mirovine te ostala primanja, koja posljednjih mjeseci povoljno djeluju na rast neto plaća, doprinos godišnjem rastu neto plaća ostavile su i promjene poreznih razreda te poreznih stopa
Pogledaj originalni članak

Prema preliminarnim podacima DZS-a, prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u listopadu iznosila je 5351 kunu, prenosi dnevni izvještaj Raiffeisen banke.

U promatranom iznosu prosječna neto plaća po zaposlenom bila je za 60 kuna ili 1,1% nominalno viša nego u rujnu. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine prosječne neto plaće u nominalnom izrazu porasle su za 72 kune ili 1,4%. Ujedno je tako peti mjesec zaredom nastavljen godišnji rast prosječnih neto plaća, a taj je rast prvenstveno odraz provedenih promjena u sustavu oporezivanja dohotka.

Osim ukidanja niže stope posebnog poreza na plaće, mirovine te ostala primanja, koja posljednjih mjeseci povoljno djeluju na rast neto plaća, dodatni doprinos godišnjem rastu neto plaća ostavile su i promjene poreznih razreda te poreznih stopa, kažu analitičari Raiffeisen Consultinga. Budući da je nominalni rast neto plaća u potpunosti kompenziran rastom potrošačkih cijena (1,4% godišnje u listopadu), prosječna neto plaća u realnom izrazu nije mogla ostvariti rast te se tako zadržala na razinama iz listopada prošle godine.

U listopadu su porasle i prosječne bruto plaće. Naime, prosječna bruto plaća u listopadu iznosila je 7650 kuna, što je za 104 kune ili 1,4% više u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj razini prosječna bruto plaća bilježi tek neznatan rast od 0,1%. Budući da se posebni porez na plaće, mirovine i ostale primitke obračunava na iznos neto plaće, pozitivan utjecaj spomenutih promjena u sustavu poreza na dohodak nije se ni mogao odraziti na visinu bruto plaća kao što je to bilo kod neto plaća.

Očekujemo kako će podaci za studeni i prosinac pokazati slične trendove. Provedene promjene u sustavu oporezivanja dohotka i dalje će doprinositi rastu prosječnih neto plaća, a njihov će utjecaj biti još snažniji nakon ukidanja više stope takozvanog kriznog poreza (u studenom). Pozitivni trendovi koji su prevladavali u drugoj polovici godine trebali bi povoljno djelovati na visinu prosječnih neto plaća na razini cijele godine. Stoga u 2010., a u odnosu na 2009., očekujemo blagi rast prosječnih neto plaća, zaključuju u Raiffeisen Consultingu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

BO
boston
14:10 22.12.2010.

Zivi se, zivi....

OB
-obrisani-
12:07 22.12.2010.

Vlada J.Kosor ukinula krizni porez,koji je uvela neka budala ( pizd.mater,ko god je taj bio ),,i normalno plaća je porasla.

ZD
Zdravek
13:21 22.12.2010.

matematika by jaca i šuki place povecale? pa statisticki mozda i jesu jer kreteni u prosjek ne racunaju one koji su dobili otkaz i kojima je sad placa 0kn kaj ne?