POSLJEDICE KRIZE

U kapitalizam vjeruju još samo Nijemci, Amerikanci i – Kinezi

Foto: Reuters/Pixsell
U kapitalizam vjeruju još samo Nijemci, Amerikanci i – Kinezi
14.07.2012.
u 10:00
Građani diljem svijeta za dugotrajnu krizu optužuju slobodno tržište i nesposobne vlade. Povjerenje u slobodno tržište u krizi najviše izgubili Talijani i Španjolci.
Pogledaj originalni članak

Diljem svijeta sve teže se živi zbog dugotrajne gospodarske krize, a građani za to optužuju kapitalizam i nesposobne vlade.

Japanci iznenadili

Nova studija ugledne američke kompanije Pew Research Center pokazuje da u slobodno tržište od zapadnih naroda najviše vjeruju Nijemci i Amerikanci, a iznenađujuće je da u kapitalizam i od ove dvije vodeće industrijske sile još više vjeruju Kinezi! Naime, studija pokazuje da čak 74 posto Kineza vjeruje u slobodno tržište, a od njih veće povjerenje u taj sustav imaju samo Brazilci (75 posto).

U slobodno tržište vjeruje 69 posto Nijemaca, četiri posto više nego što ih je vjerovalo 2007., pretkrizne godine.

Broj Amerikanaca koji vjeruju u kapitalizam u tih se pet godina smanjio sa 70 na 67 posto. Povjerenje u slobodno tržište najviše su izgubili krizom pogođene Talijani i Španjolci. Tako je 2007. u kapitalizam vjerovalo 73 posto Talijana i 67 posto Španjolaca, a u 2012. slobodnom tržištu vjeruje 50 posto talijanskih i 47 posto španjolskih građana.

Očekivano, najmanje povjerenja u kapitalizam od svih europskih naroda imaju Grci. U taj sustav vjeruje samo 44 posto Grka, a kako su Grci prvi put obuhvaćeni tom studijom, nije poznato kakav je njihov stav bio u 2007. godini.Zanimljivo je da na globalnoj razini najmanje povjerenje u slobodnu ekonomiju imaju Japanci! Samo 38 posto Japanaca vjeruje u slobodno tržište, 11 posto manje nego 2007.

Nijemcima krive banke

Samo četiri nacije zadovoljne su ekonomskom situacijom u svojoj domovini: najviše opet Kinezi (83 posto zadovoljnih), Nijemci (73). Brazilci (65) i Turci (57 posto zadovoljnih).

Zanimljivo je da za loše ekonomsko stanje u svijetu banke najviše optužuju Nijemci i Francuzi (po 74%). Krizom najpogođeniji Grci za teško stanje najviše optužuju vlastitu vlast (87%), a svu krivnju na banke svaljuje samo trideset i devet posto Grka.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 81

Avatar Ateista
Ateista
10:31 14.07.2012.

Naravno da je moguće drukčije uređenje! Kakva je to izjava? Primiti se posla kao sluge kapitala? Koliko god radili uvijek će pronaći načina da nam uzmu više. Zato ne treba više niti bolje raditi već promijeniti prvo sebe iz unutra (unutrašnja revolucija) da bi dostigli višu razinu gdje će nastupiti promjene. Ovo je je najveće porobljavanje u povijesti čovječanstva - jer nitko nije toliko porobljen od onog tko misli da je slobodan.

Avatar rangojack
rangojack
10:35 14.07.2012.

Nazlost istinski kapitalizam je vec dugo mrtav. Problem je da dans imamao korporatizam (prevedeno fasizam) Grupa korporacija i banki koje unistavaju privredu tj kapitalizam i imaju potpunu moc nad vladama i ljudima. Dok se te ogromne korporacije ne razbiju na manje operacije i drzave zbilja pocnu raditi za dobrobit svih a ne mocnika koji su ih stavili na vlast,nista se nece promjenit. Musolini bi bio presretan kad bi mogao viditi kako njegov san postaje java.

JA
james49
10:09 14.07.2012.

Na žalost, na Zemlji i tamo gdje je homosapiens odgovorna osoba, nije moguće drugaćije uređenje od onog koje imamo. Svi se želimo obogatiti priznali to ili ne. Pitanje je kako jer u isto vrijeme ne mogu svi biti bogati. Zato postoje kojekakve religije koje obečavaju da nakon smrti nastupa blaženstvo jednakosti u kojojem svi imaju što trebaju a u stvari ništa ne trebaju jer sve imaju (j.e.b.e.n.i. spin). Zato prestanite kukati i primite se posla!