Kad EU daruje

Tvrtki generala Krstičevića dva milijuna eura za projekt na Kosovu

Foto: ''
Tvrtki generala Krstičevića dva milijuna eura za projekt na Kosovu
21.10.2010.
u 09:30
Ukupno su naše tvrtke, udruge i institucije u 2009. iz proračuna EU dobile malo više od 18 milijuna eura.
Pogledaj originalni članak

Europska komisija objavila je popis svih korisnika proračuna Europske unije sa sjedištem u Hrvatskoj za prošlu poslovnu godinu. Na popisu se jasno vide korisnici, doznačeni iznosi i na što se donacija točno utrošila.

Javnost mora znati

Ukupno su naše tvrtke, udruge i institucije u 2009. iz proračuna Europske unije dobile malo više od 18 milijuna eura. Iako je to javan podatak, dostupan svim znatiželjnicima na internetskim stranicama Europske komisije, sumnjamo da bi popis dospio do šire javnosti da nije Marka Rakara.

Podatke o hrvatskim korisnicima novca iz proračuna EU Rakar je objavio na internetskoj stranici http://www.vjetrenjaca.org/

– Popis sam objavio zato što želim da takvo što bude dostupno i u Hrvatskoj. Da javnost jednostavno, putem interneta od Vlade, ministarstava i ostalih državnih institucija može doznati na što se troši novac svih nas – kaže Rakar.

Iznosi doznačenih sredstava u široku su rasponu od samo nekoliko desetaka eura do gotovo dva milijuna eura.

Na vrhu je liste tvrtka King ICT koja je iz europskog proračuna lani dobila 1,979.500 eura.

U obrazloženju stoji da je poznata informatička tvrtka u kojoj radi i umirovljeni general Damir Krstičević novac dobila za edukacijski ogledni projekt na Kosovu.

Odmah iza tvrtke King ICT-a na popisu najvećih donacija nalazi se Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe sa 1,7 milijuna eura i Brodarski institut sa 1,134 milijuna.

Na popisu su brojne poznate udruge poput Zelene akcije koja je dobila 251 tisuću eura ili udruge Gong koja je dobila 300 tisuća eura.

– Očekivano, na popisu sam naišao na brojne poznate udruge i tome se nimalo ne čudim. Neobično mi je što su korisnici najčešće udruge, a ne državne institucije. Na popisu ima i organizacija za koje nikada nisam čuo. No posebno mi je zanimljiva oznaka “confidental” (povjerljivo, nap. a.) na dva mjesta. Jedna je donacija sitna, ali druga iznosi 170 tisuća eura. Pitam se koja je to vrsta usluge, servisa koju Europska komisija može tražiti a da je označena “povjerljivom” – rekao je Marko Rakar.

Nesuđeni savjetnik predsjednika Ive Josipovića kaže kako nema razloga sumnjati ni u jedan podatak koji je objavila Europska komisija.

Pitali smo ga bi li vjerovao podacima sve da ih naša Vlada i druge državne institucije i objave.

– Da sam postao to što sam trebao postati, jamčim vam da bi javnost znala kako je Ured predsjednika potrošio svaku kunu. Znali bi koliko je i kome plaćena kava, koliko smo benzina potrošili, koliko ga platili... – rekao je Rakar.

Nekima – samo 10 eura

Posebno ga fascinira to što je Europska komisija prikazala i donacije čija vrijednost jedva premašuje deset eura.

Da naša Vlada započne sa sličnom praksom, prostor za korupciju znatno bi se smanjio.

Često i mi novinari teško dobivamo podatke koji su javni. Katkad toliko teško da ih de facto treba smatrati tajnim podacima.

Vidjet ćemo hoće li ikakva efekta biti nakon ove Rakarove inicijative, jer prošlo je već dosta otkako je tražio kompletan proračun na internetu pa se još ništa nije dogodilo.

Podatke možete i sami pretražiti na internetskoj adresi: http://ec.europa.eu/beneficiaries/fts/index_en.htm.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

MA
marko53
16:29 21.10.2010.

Molim nekoga tko jebolje upoznat da mi odgovori.Je li tvrtka generala Krstičevića ili on samo radi u toj tvrtki.

TC
tcunami021
09:51 21.10.2010.

I kakve veze ima naslov s tekstom?!

UK
Ugo Kajvez
09:37 21.10.2010.

Od ovog se može čovjek samo dobro nasmijati, ............ novac od kriminala ide u još jednu državu kriminala .......... valjda zato jesu hrvatska i kosovo \"dobre\" međusobno ..... opće je poznata stvar u SVIJETU da su kosovo i hrvatska države stvorene u kriminalu i da ih takvi vode ...........