Uzlazni trend

Trgovina dostigla 2008. godinu, industrija zaostaje za petinu

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Ilustracija
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Trgovina
Foto: ilustracija
trgovina
03.02.2020.
u 18:25
Na poboljšanje pouzdanja potrošača u posljednjim su godinama određeni utjecaj imale povoljnije promjene oporezivanja plaća i rast zaposlenosti
Pogledaj originalni članak

Godina iza nas bila je prva godina u kojoj je nadmašena razina realnog prometa u trgovini na malo iz 2008. godine za 0,3 posto, ističu analitičari HGK. Rastom prometa u trgovini (4,5% prema kalendarski prilagođenim podacima) nastavljen je uzlazni trend koji je u razdoblju od 64 mjeseca prekinut samo u svibnju 2019. godine (kada je ostvaren godišnji pad od 1,9 posto).

Analitičari HKG smatraju da je na kretanje maloprodajnoga prometa povoljno utjecalo na poboljšanje pouzdanja potrošača, pri čemu se od listopada 2014. godine bilježi uzlazni trend koji je prekinut sedam puta (tri puta u 2016., tri puta u 2017. godini i jednom u 2019. godini). Na poboljšanje pouzdanja potrošača u posljednjim su godinama određeni utjecaj imale povoljnije promjene oporezivanja plaća i rast zaposlenosti.

S posljednjim podacima DZS-o kretanju obujma industrijske proizvodnje u prosincu zaokružena je statistika za cijelu 2019. prema kojoj je na razini prošle godine zabilježeno skromno povećanje industrijske proizvodnje od 0,5 posto. Industrijska je proizvodnja i dalje za petinu niža od ostvarenja iz 2008 godine.

Promatrano prema djelatnostima, analitičari RBA ističu da je prerađivačka industrija, koja čini više od 80% ukupne proizvodnje, zabilježila u 2019. pad od 0,3% na godišnjoj razini. Uz prerađivačku industriju pad je zabilježen i kod rudarstva i vađenja (-5,8%), dok je energija porasla 7,5%. Pozitivna stopa rasta u 2019. podržana je, između ostalog, rastom u kategorijama proizvodnje prehrambenih proizvoda, proizvodnji kemikalija, farmaciji te proizvodnji namještaja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BI
Biouskoli91
20:28 03.02.2020.

Hvaliti se da je potrosnja u rangu 2008 samo dokazuje koliko smo duboko u fekalijama. Kolika ja samo inflacija od onda? Koliko su poskupile sve namirnice? Mozda u valuti je potroseno kao 2008-e, ali realno koliko su ljudi kupili je daleko manje nego onda, zbog vecih cijena.