Konferencija Poslovnog dnevnika “Zeleni plan – prilika za energetski razvoj Hrvatske”

Trebamo se oslanjati na domaće obnovljive izvore energije

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Konferencija "Zeleni plan u energetskom razvoju Hrvatske" održana u Hilton Garden Inn-u
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Konferencija "Zeleni plan u energetskom razvoju Hrvatske" održana u Hilton Garden Inn-u
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Konferencija "Zeleni plan u energetskom razvoju Hrvatske" održana u Hilton Garden Inn-u
31.03.2021.
u 07:57
Do 2030. zemlje EU moraju smanje emisiju stakleničkih plinova za 50 posto
Pogledaj originalni članak

O ulozi energetskih kompanija u ostvarenju ciljeva Zelenog plana na hibridnoj konferenciji Poslovnog dnevnika u utorak su u hotelu Hilton Garden Inn Zagreb govorili i predstavnici energetskog sektora.

Davor Galić, direktor Sektora razvoja i investicija Janafa na Zeleni plan gleda kao na strategiju koja Hrvatskoj daje šansu za dodatni razvoj. – U pregovorima smo s investicijskim bankama. Kod odabira projekata fokusirat ćemo se na one koji mogu biti sufinancirani iz fondova EU. Hrvatska ima i geotermalni potencijal, tu je i zeleni vodik kao dodana vrijednost u proizvodnji obnovljivih izvora, a u Janafu razmišljamo o skladištenju različitih sustava energije – rekao je Galić.

Zeleno je inovativno

Direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatska Maja Pokrovac, istaknula je kako se gospodarstvo Hrvatske treba oslanjati na domaće obnovljive izvore.

– Od svih ulaganja, u energetici 90% njih odnosi se na obnovljive izvore energije jer pružaju mogućnost inovacija. Treba pročitati i Europsku strategiju za vodik koji će se proizvoditi iz obnovljivih izvora energija. Strategiju će ove godine donijeti i Hrvatska. Do prije dvije godine u 99,9% posla na obnovljivim izvorima energije radio je privatni sektori, tek kasnije državne tvrtke. Sinergije su neminovne, potrebno je povezati privatni i javni sektor – istaknula je Maja Pokrovac.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Konferencija "Zeleni plan u energetskom razvoju Hrvatske" održana u Hilton Garden Inn-u

Marin Zovko član Uprave Plinacra ističe kako je cilj da plin bude tranzitno gorivo do 2050. ostavio njegovoj tvrtki priliku da razmišljaju o tome kako nadomjestiti plin i iskoristiti infrastrukturu. Opcije su modeli vodika i bioplina.

– Ulažemo u infrastrukturu, od LNG terminala do povezivanja s BiH. Tu je i ugovor s HEP-om o razvoju vodika i vodikove strategije – rekao je Zovko.

Ubrzati natječaje i procedure

Zamjenik predsjednika Zajednice OIE HGK i direktor tvrtke Adria Wind Power Tonći Panza, također smatra kako je potrebno sudjelovanje svih sektora u procesu dekarbonizacije.

– Brzo će tehnologija vodika ovladati tržištem. Kod nas je bolna točka raspolaganje zemljištem što je prepreka za davanje alokacijskih područja za energetske objekte – upozorio je Panza.

Vedran Belamarić, direktor tvrtke E.ON Solar istaknuo je kako su i gospodarstvenici i kućanstva prepoznali sunčevu energiju kao vrlo isplativ model proizvodnje energije. Smatra kako treba pojačati decentralizaciju proizvodnje i potrošnje energije te ubrzati natječaje i procedure za dobivanje sredstava iz fondova EU. Belamarić drži kako HEP treba dobiti značajniju potporu u svom radu.

Ante Babić iz Glavne uprave za energetiku Europske komisije podsjetio je da zemlje EU Zelenim planom do 2030. moraju smanje emisiju stakleničkih plinova za 50%.

– To znači da Hrvatska treba prepoloviti 32 megatona ugljikova dioksida koje smo imali 1990-ih. Također, potrebno je u sve projekte više uključiti lokalnu zajednicu – poručio je Babić.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.