Istraživanje PwC-a

Tehnološke promjene najviše plaše osiguravatelje

Foto: Thinkstock
Tehnološke promjene najviše plaše osiguravatelje
30.03.2018.
u 08:14
Globalno istraživanje PwC-a pod nazivom “Sljedeći veliki skok” uključilo je anketiranje stotinu predsjednika uprava u sektoru osiguranja
Pogledaj originalni članak

Nijedan drugi sektor ne plaši razvoj tehnologije u mjeri u kojoj od njega strahuju osiguravatelji. Istraživanje koje je proveo PwC, a uključilo je anketiranje sto predsjednika uprava osiguravajućih kuća, pokazalo je da ih je više od 85 posto zabrinuto zbog tehnološkog razvoja, a 80 posto zbog nedostatka digitalnih vještina unutar industrije i među svojim zaposlenicima, što je najveći postotak među svim industrijama. No, digitalni je razvoj istodobno i dobar za njihovu branšu jer, kako stoji u izvještaju pod nazivom „Sljedeći veliki skok”, potražnja za osiguranjem od cyber rizika raste: u odnosu na 24 posto u prošloj godini, u ovoj je 40 posto predsjednika uprava tvrtki iz svih sektora zabrinuto zbog kibernetičkih prijetnji. Strah im se gotovo udvostručio!

Potrebna brža prilagodba

Zato je više od 90 posto anketiranih šefova osiguranja optimistično po pitanju ostvarenja prihoda svojih kompanija tijekom sljedeće tri godine. Dijele općenito pozitivan stav, iako stvaran rast u pravilu nije ispunio njihova dosadašnja očekivanja. Polovica ih i sada vjeruje kako će se globalni gospodarski rast poboljšati tijekom idućih 12 mjeseci u odnosu na 2017.


– Među brojnim razlozima za visoku razinu optimizma predsjednika uprava u sektoru osiguranja ističe se i činjenica da se poremećaji koji su se očekivali od novih konkurenata kao što su InsurTech i igrači na području digitalnih platformi nisu ostvarili, kako je sektor prvobitno strahovao – prokomentirao je Stephen O’Hearn, PwC-ov globalni voditelj usluga u sektoru osiguranja. 


Trenutačno su osiguravatelji fokusirani na udruživanje s novim igračima na tržištu, a ne na suparništvo te ih čak 49 posto najavljuje novi strateški savez ili zajednički pothvat kako bi potaknuli profitabilnost i rast u sljedećih 12 mjeseci. Kao priliku vide sve veću digitalizaciju globalnog gospodarstva koja im otvara nove mogućnosti, ponajprije na području zaštite od cyber rizika, ali i novih usluga koje se odnose na mobilnost ili pametne kuće opremljene uređajima povezanima putem interneta. No, takva će prilagodba od njih zahtijevati puno brži razvoj od onoga na koji je dosad bila naviknuta industrija u kojoj su se promjene odvijale prilično sporo.

Bioničke organizacije

Od osiguranja se očekuje ubrzavanje automatizacije i transformacija u bioničke organizacije. Analitičari PwC-a ističu, da iako su možda precijenili vanjske prijetnje, osiguravatelji ne bi smjeli podcijeniti potrebu za ovom vrstom transformacije. Tim više što 66 posto predsjednika uprava spominje sve veći pritisak na postizanje poslovnih rezultata u što kraćim rokovima, a istodobno ih najviše od svih industrija (78%) plaše promjene u ponašanju potrošača koje doživljavaju kao prijetnju rastu.
Za prevladavanje tih rizika i ponovno povezivanje s kupcima potrebna im je inovacija za koju nisu dovoljne samo digitalne vještine, nego i kreativnost i emocionalna inteligencija. Zato 86 posto predsjednika uprava u osiguranjima smatra da bi uz digitalne vještine u svojoj organizaciji trebali osnažiti i osobne vještine, “SoftSkills”.


– Umjesto da djeluju izolirano jedni od drugih, ljudi i strojevi trebali bi aktivno surađivati. Uz ovako postavljene temelje, osiguravatelji se mogu odlučiti na sljedeći veliki korak i postati uistinu bioničke organizacije – zaključuje O’Hearn.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.