Sve najveće burze u regiji, uključujući zagrebačku, već tehnološki ovise o velikom nordijskom operateru

Šveđani krenuli po balkanske burze

Foto: import
Šveđani krenuli po balkanske burze
09.01.2007.
u 14:22
Pogledaj originalni članak

Nordijsko-baltički burzovni operater OMX objavio je ponudu za kupnju Ljubljanske burze za koju je spreman platiti otprilike 4,2 milijuna eura. Potkraj studenoga OMX je tvrdio da se samo želi strateški povezati s Ljubljanskom burzom, ali je zatim dao konkretniju ponudu, odnosno preuzimanje svih izdanih dionica LJSE-a po cijeni od 125,19 eura po dionici. Ponuda traje do kraja siječnja.
Knjigovodstvena cijena dionice Ljubljanske burze potkraj prošle godine iznosila je 90,81 euro, što je otprilike 34,4 eura manje od ponudbene vrijednosti OMX-a, a burza je tu ponudu ocijenila financijski slabom i tvrdi da bi ona trebala biti barem tri puta veća.

Znakovito za ZSE
Burzovni događaji u Sloveniji vrlo su indikativni i za Zagrebačku burzu. S njom je OMX također prije nekoliko mjeseci sklopio sporazum o suradnji, a naša burza kupila je od Šveđana trgovinsku platformu. Roberto Motušić, direktor Zagrebačke burze, kaže da su napravili pravi potez kada su OMX izabrali za partnera. Suradnja se zasniva na tehnologiji i razvoju tržišta kapitala, a ne na vlasničkom povezivanju.
Bude li slične inicijative kao u Sloveniji, o tome će odlučivati dioničari burze, kaže Motušić. Kako stvari stoje, to bi mogao biti prvi korak do ponude za kupnju, ali o tome u Zagrebu još nitko ne želi nagađati.
Zagrebačka burza lani je po svojoj tržišnoj kapitalizaciji pretekla slovensku koja je godinama držala primat prve burze u ovom dijelu regije.

Zagreb ispred Ljubljane
Razvojem tržišta kapitala u Hrvatskoj Zagrebačka burza postala je vodeća u jugoistočnoj Europi i sigurno je zanimljiva nordijskom operateru.
Na ZSE su uvrštena 252 vrijednosna papira, od toga 202 vrste dionica. Tržišna vrijednost te 202 tvrtke iznosi više od 200 milijardi kuna što govori o veličini i potencijalu burze.
Koliko se može doznati, i Beogradska burza pregovara s OMX-om o suradnji na tehnološkom planu pa će zapravo sve najveće burze u regiji tehnološki potpuno ovisiti o nordijskom operateru. OMX pak kontrolira nordijske i baltičke burze s tržišnom kapitalizacijom od čak 760 milijardi eura.

Pogledajte na vecernji.hr