MANJAK RADNE SNAGE

Sve više stranaca radi u Hrvatskoj: Ključnu ulogu imaju Filipinci koji drže neslavni rekord

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Građevinski radnici
Foto: Goran Kovacic/Pixsell/Ilustracija
13.10.2022.
u 06:20
U prvih devet mjeseci prošle godine izdane su 60.943 dozvole za boravak i rad stranaca, a ove godine 57% više
Pogledaj originalni članak

Hrvatske potrebe za radnom snagom sve više popunjavaju stranci. Ove je godine otprilike svaki 17 zaposleni u Hrvatskoj došao iz inozemstva.

Točnije, od početka ove godine do kraja rujna hrvatski su poslodavci angažirali 95.678 stranaca dozvola za boravak i rad, od čega u trurizmu 29.347. Potražnja za stranim radnicima u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 60.943, narasla je u 2022. za gotovo 57 posto. Turizam je jedan od većih poslodavaca, a sve češće potrebe za radnom snagom namiruje u dalekim zemljama.

– Neki od tradicionalnih bazena, poput BiH, Sjeverne Makedonije i Srbije, postaju nedovoljni izvori kvalitetne radne snage. Iako geografska blizina omogućava jednostavniju integraciju, spomenuti trend dovodi do postupnog oslanjanja na azijska tržišta radne snage, pri čemu ključnu ulogu imaju Filipinci – kaže Stjepan Jagodin, direktor tvrtke Pinoy385, specijalizirane za posredovanje pri zapošljavanju radnika iz Filipina.

Inače, upravo su Filipinci, kojih je u Hrvatskoj ove godine angažirano 4576, među neslavnim rekorderima po čekanju na radnu dozvolu. Dok strani radnici, prema anketi Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske, u prosjeku na dozvolu čekaju 38 do 81 dan, ovisno treba li im za Hrvatsku viza ili ne, za Filipince je prosjek i 90 dana.

Problem bi dogodine trebao biti manji jer su predstavnici Vlade na prošlotjednim Danima turizma obećali dodatnu digitalizaciju i pojednostavljenje procedura zapošljavanja stranaca.

VIDEO: Objavljena lista najboljih sveučilišta u svijetu: Zagrebačko ostvarilo najgori rezultat dosad

OČIT NEDOSTATAK RADNE SNAGE

Preko 86.000 stranaca dobilo je dozvolu za boravak i rad u Hrvatskoj, ali najmanje ih je radilo - u sezoni

U MUP-u podsjećaju da su se do 1. siječnja prošle godine, dozvole za boravak i rad državljanima trećih zemalja izdavale temeljem vladine odluke o godišnjoj kvoti. No, novim Zakonom o strancima, propisano je da vlada više ne donosi odluku o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca, već se dozvole za boravak i rad mogu izdati na temelju mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DQ
Dq
07:42 13.10.2022.

Ako su se sve dosadašnje mjere vlade donosile na štetu onih koji uplaćuju u proračun , onda je pitanje dokle bude takav sustav opstao. Stranci nisu kod nas došli raditi , već smo većini tranzitna destinacija prema stabilnim i normalnim državama.

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
07:20 13.10.2022.

To je u redu, Hrvatskim poduzetnicima je potrebna jeftina radna snaga.

GA
Gastarbeiter2
08:51 13.10.2022.

To je dobro i za našu genetiku.....