Konačno preokret

Strani kapital počeo se vraćati u Hrvatsku

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
strana ulaganja
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
strana ulaganja
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
strana ulaganja
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
strana ulaganja
09.09.2015.
u 17:00
Izravna strana ulaganja u prvom tromjesečju porasla su za čak 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine
Pogledaj originalni članak

Prvi put od izbijanja krize strani kapital počeo se vraćati u domaće gospodarstvo. Nakon naznaka pozitivnog trenda lani, izravna strana ulaganja u prvom kvartalu porasla su 40% u odnosu na prošlu godinu.

Hrvatska je od 1993. privukla gotovo 30 milijardi eura stranih ulaganja, od čega je devet milijardi eura investirano tijekom 'zlatnog doba' od 2006. do 2008., rekla je Ana Ivančić, čelnica Francusko-hrvatske trgovinske i industrijske komore otvarajući konferenciju o stranim ulaganjima. Ivančić je naglasila da u obzir treba uzeti i činjenicu da je većina tih ulaganja u Hrvatsku ušla kroz privatizaciju, koja je danas praktički završena.

Viceguverner HNB-a Vedran Šošić istaknuo je da je prije krize strani kapital bio većinom usmjeren na vlasnička ulaganja, dok su 'greenfield' investicije, posebno u industriju, bile među najnižima u Europi. Ipak, stručni radovi pokazuju da su strane investicije itekako utjecale na hrvatsko gospodarstvo: ulazak stranog vlasnika, osim kapitala, uglavnom je povećao prihode i produktivnost pojedinog sektora, ali ne i zaposlenost. Danas ta, tzv. FDI poduzeća, u prosjeku su više usmjerena na inozemna tržišta i generiraju oko 50% hrvatskog izvoza, no razlika u odnosu na ostale tvrtke u pojedinim sektorima počela se smanjivati.

To potvrđuje da su ulaganja u Hrvatsku išla u 'kupnju tržišta', a ne razvoj novih međunarodno razmjenjivih dobara – tvrdi Šošić.

Podaci HNB-a, koja prati kretanja stranih investicija, pokazuju da je iznos izravnih stranih ulaganja u gospodarstvo dosegnuo 393,4 milijuna eura u prvom tromjesečju ove godine. To je 40% više nego 112,5 mil. eura u istom razdoblju lani.

>> Bez obzira na bolje prihode, deficit 
će ostati na oko 5 posto BDP-a

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

PO
pozornik66
18:19 09.09.2015.

Ha,300 mil , i da je istina to je kao vrijednost jednog manjeg hotela, za jednu ozbiljnu zemlju to nije vrijedno spomena

LA
LANA555
17:09 09.09.2015.

Nama uvjek se nesto dobro i pozitivno dogadza kad su izbori.Zato ja predlazem izbote svakih godinu dana.Svi na konju .

TO
tolitol
10:45 10.09.2015.

Hrvatska u prvom kvartalu "nevjerojatnih" 393,4 milijuna dok, primjerice, Mađarska samo u zadnjem kvartalu prošle godine 2,5 milijarde eura. No dobro. Mene jedino zanima zbog čega podnaslov "Konačno preokret" i "Strani kapital počeo se vraćati" kad smo višu vrijednost zabilježili prije dva kvartala. Možda zato što Hrvatska statističkim vratolomijama varira iz kvartala u kvartal s otprilike 300-400 milijuna eura na 30-ak milijuna i tako unedogled. Isto tako, bilo bi lijepo znati koliko udio i te slabašne svote otpada na nova ulaganja, a koliko na preuzimanja. No to je viša matematika i sasvim nepotrebno jer je poanta članka "izborna".