PLAĆE ZAPOSLENIKA I MENADŽERA

Što su veće razlike u plaćama, menadžeri su arogantniji

04.04.2009.
u 12:42
Pogledaj originalni članak

Donedavno su s visokim plaćama menadžera bili nezadovoljni samo zaposlenici, vlade se u zlatnim vremenima na takvo što nisu obazirale, no dolaskom krize i njihova su se stajališta promijenila pa traže od menadžera u privatnom sektoru da si smanje plaću.

Sačuvati radna mjesta
– No, nekim menadžerima ne treba diktat vlada. Oni koji iole poznaju osnove psihologije odlučili su skresati plaće prije svega sebi a onda i svojim zaposlenicima kako bi očuvali radna mjesta. Ti menadžeri svjesni su toga da je u ovim vremenima percepcija realnost te da se sada više nego ikada gleda rade li zaista ono što govore – kaže direktorica Svan Consultinga Ratka Jurković.

Razlika u plaćama menadžera i zaposlenika ali i toleriranje takvih razlika stvar je kako poslovne kulture same tvrtke tako i matične zemlje u kojoj tvrtka posluje. Primjerice, plaće, bonusi i ostale pogodnosti koje su dobivali neki američki menadžeri bili bi nezamislivi u jednoj Norveškoj. Znanstvenici su pokazali da što su veće razlike u plaćama između menadžera i zaposlenika, to je veća i arogancija vodećeg menadžmenta.

Sada je vrijeme, nastavlja Jurković, da vodeći menadžeri u tvrtkama primijene u praksi ono što vrlo često stavljaju u svoja godišnja izvješća – “zaposlenici su naš najvažniji resurs i mi smo društveno odgovorna kompanija”. Ako su im važni zaposlenici, otkazi bi im trebali biti zadnja mjera rezanja troškova a prije nje trebali bi ići na smanjenje prije svega svojih plaća i zamrzavanje bonusa a onda i radničkih plaća.

Promjena stajališta
Kriza je pooštrila i regulaciju plaća u državnim kompanijama. Zanimljivo je podsjetiti se izjave švedske ministrice industrije, Maud Olofsson, koja je prije tri godine rekla da upravljačkim odborima državnih kompanija treba dati slobodne ruke u odluci o tome kolike će bonuse isplaćivati izvršnim direktorima. Zalagala se i za ukidanje odluke o zabrani isplate bonusa.

No, danas je promijenila mišljenje te je bonus ukinut svim čelnicima državnih kompanija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr