EURO I LEASING

Što se mijenja za 15 leasing društava i njihove klijente

Vodič o uvođenju eura
Vodič o uvođenju eura
Vodič o uvođenju eura
27.09.2022.
u 10:00
Ako je u vašem ugovoru o leasingu bio korišten NRS za kunu, on će biti zamijenjen NRS-om za euro
Pogledaj originalni članak

Ako ste klijent jednog od leasing dru štava koja posluju u Hrvatskoj, sigurno se pitate što će uvođenje eura značiti - za vaš ugovor o leasingu? Prilikom uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj sve odredbe vašeg postojećeg ugovora o leasingu ostaju na snazi, jedino će se iznosi u kunama preračunati u euro uz primjenu fiksnog tečaja konverzije od 7,53450 kuna i u skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH. Preračunavanje se odnosi na nedospjeli iznos glavnice u kunama, dospjeli obračunati a neplaćeni iznos glavnice u kunama, ostale nedospjele iznose koji proizlaze iz ugovora te one dospjele i obračunate, ali nenaplaćene.

Leasing društvo dužno je u razdoblju dvojnog iskazivanja kod financijskog leasinga dvojno iskazati iznos učešća, leasing rate, troška obrade ugovora te otkupnu vrijednost objekta leasinga, a kod operativnog leasinga dvojno iskazati iznos jamčevine, leasing obrok kao i trošak obrade ugovora.

PRAVA I OBAVEZE UGOVORNIH STRANA MORAJU OSTATI ISTA

Kod ugovora o leasingu u kunama iznosi u kunama preračunat će se u eure, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije, pa će i iznos rata/ obroka biti izražen u eurima. Kod ugovora o leasingu u kunama s valutnom klauzulom u euru svi iznosi koji proizlaze iz ugovornog odnosa, a iskazani su u euru, nakon dana uvođenja eura ostaju u euru kako je ranije bilo ugovoreno.

Vodič o uvođenju eura

Ugovor o leasingu koji sadrži promjenjivu kamatnu stopu nakon uvođenja eura ostaje kakav jest osim ako je kao parametar korišten NRS (nacionalna referentna stopa) za kunu, u kojem slučaju se taj parametar bez negativnog utjecaja na imatelja leasinga zamjenjuje NRS-om za euro.

18,5 milijardi kuna iznosila je vrijednost aktivnih ugovora o leasingu krajem lipnja. Radi se o 154 tisuće ugovora, od čega se 21,5 posto ili skoro 34,2 tisuće odnosilo na fizičke, a ostatak na pravne osobe.

Poslovima leasinga u Hrvatskoj se bavi 15 društava, koja su krajem lipnja imala gotovo 160 tisuća aktivnih ugovora o leasingu, ukupne vrijednosti gotovo 18,5 milijardi kuna. Od toga se oko 21,5 posto ili skoro 34,2 tisuće ugovora odnosilo na fizičke osobe, a ostatak na pravne osobe.

Na sve njih automatski će se primijeniti odredbe preračunavanja iz kuna u eure, prema definiranom tečaju konverzije. Važno je napomenuti da konverzija valute ne utječe ni na prava ni na obaveze ugovornih strana iz postojećih ugovora o leasingu te da ti ugovori ostaju na snazi. Kao i drugi korisnici financijskih usluga, ugovaratelji leasinga o navedenom će biti informirani putem javnih glasila i internetskih stranica leasing društava, dok će one pojedinačne, individualne obavijesti o preračunavanju dobiti najkasnije 30 dana nakon uvođenja eura. Cijeli će se proces za klijente leasinga odvijati automatski, no to ne znači da ga neće nadzirati nadležne institucije i regulator tržišta, što je u slučaju leasing društava Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Vodič o uvođenju eura

Stoga se primatelji leasinga u slučaju pojave eventualnih nepravilnosti u konverziji mogu obratiti na e-mail adresu: potrosaci@hanfa.hr.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr