OKOLNOSTI

Što bi financijska industrija trebala znati o regulativi o upravljanju rizicima?

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Hrvatski institut za financije
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Hrvatski institut za financije
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Hrvatski institut za financije
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Hrvatski institut za financije
03.03.2010.
u 10:00
Prva hrvatska konferencija na temu upravljanja rizicima otvorila je zanimljiva pitanja koja muče financijske institucije.
Pogledaj originalni članak

Česte i komplicirane promjene regulative poslovanja, promjenjivo makroekonomsko okruženje i zasićeno tržište, sve su to izazovi s kojim su suočeni svi akteri domaće, ali i globalne financijske industrije. Sve te spomenute okolnosti utječu na poslovanje banaka i drugih financijskih institucija, pa posredno utječe na sve sudionike na tržištu kao na ponašanje građanstva – klijenata financijskih institucija. Upravo su dinamično okruženje i uvjeti poslovanja stvorile dodatan pritisak na funkcioniranje sustava upravljanja rizicima, pa je Hrvatski institut za financije uočio potrebe razrade edukacije u tom segmentu, kako u bankarstvu tako i općenito u poslovanju drugih nekreditnih financijskih institucija. U tu svrhu, Institut je organizirao Risk management konferenciju koja se održala 27. veljače u Zagrebu, a na kojoj su sudjelovali vodeći financijski eksperti, bankari, revizori, profesori, regulatori, konzultanti s dugim praktičnim iskustvom u ovim temama.

Makroekonomska kretanja

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Makroekonomski analitičar i osnivač i direktor Arhivaanalitike Velimir Šonje

U uvodnom dijelu konferencije poznati makroekonomski analitičar i osnivač i direktor Arhivaanalitike Velimir Šonje održao je izlaganje o makroekonomskim rizicima u 2020. godini. Prema njegovim procjenama, na makroekonomske trendove i rizike u ovoj godini bit će pod utjecajem straha od daljeg širenja koronavirusa, koji je u kratkom roku doveo do pada cijena nafte na ispod 50 dolara po barelu te doveo do efekta preusmjeravanja turista. Kao važan faktor na makroekonomska kretanja u nadolazećem razoblju će predstavljati i BREXIT oko kojeg još uvijek postoji mnogo nepoznanica. U pogledu Hrvatske, nestrpljivo se iščekuje ogledna presuda u slučaju Švicarac, a čiji će ishod vrlo vjerojatno utjecati na kreditno ponašanje banaka.

Potrošački i nenamjenski krediti

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
prof. dr. sc. Ivan Šverko, voditelj rizika u PBZ Investu
Uslijedio je panel na temu Risk management izazovi u 2020. – perspektiva koju je moderirao prof. dr. sc. Ivan Šverko, voditelj rizika u PBZ Investu, a na panelu su sudjelovali Dubravko Mlikotić, član Uprave Addiko banke i Ivan Soldo, član Uprave Hrvatske poštanske banke. Tijekom panela sudionici su se bavili pozitivnim i manje pozitivnim aspektima za upravljanje rizicima, al i otvorenim pitanjima za budućnost, koja su pod utjecajem globalnih i hrvatskih kretanja. Dubravko Mlikotić iz Addiko banke istaknuo je kako je izrazito važno razlikovati nenamjenske od potrošačkih kredita, te napomenuo da su banke u proteklom razdoblju svašta gurale pod potrošačke kredite – kazavši kako se kredit od 40.000 eura na 15 godina nikako ne može tretirati kao potrošački kredit.

Dodatno, Mlikotić je kazao da je uvođenje GDPR-a i gašenje HROK-a (Hrvatski registar obaveza po kreditima) doveo banke u situaciju da moraju promjeniti business model kako bi njihovo poslovanje ostalo u okvirima odgovornog kreditiranja te kako što prije treba omogućiti da HROK ponovno počne raditi u punom obimu  kako bi banke mogle donositi pouzdanije procjene rizika.

 Glomazna regulativa

Regulatorni aspekti upravljanja rizicima - Prilagodbe sustava upravljanja rizicima transpoziciji Direktive 2019/878 i primjeni Uredbe 876/2019 koju je moderirao Damir Odak, bivši Viceguverner i bankovni stručnjak s dugogodišnjim iskustvom. Na panelu su sudjelovali Sanja Petrinić-Turković, direktorica Sektora bonitetne regulative i metodologije u Hrvatskoj narodnoj banci, prof.dr.sc. Anita Pavković, redovna profesorica na EFZG-u i Božidar Jovanović, direktor Sektora upravljanja rizicima u Erste & Steiermarkische banci. Tema panela je bila dinamična regulacija poslovanja banaka, a pritom je istaknuo kako je u posljednjih pet godina bilo osam izmjena , što izrazito otežava praćenje i snalaženje u propisima. Sudionici panela složili su se kako je regulativa koja propisuje uvjete poslovanja banaka postala opterećujuća te kako je sve više regulative pisano matematičkim, a ne pravničkim jezikom, pa se lako može dogoditi da svi uključeni nađu u situaciji da od šume ne vide drvo. Jednako tako, razgovaralo se kako je zbog sve bržih promjena u tehnologiji tradicionalno bankarstvo mora mijenjati i prilagođavati, no postoji bojazan kako će sve to pratiti izrada i implementacija novih propisa.

Gdje su u svemu tome male i srednje kreditne institucije?

Jedna od tema konferencije bili su i IFRS 9 izazovi - implementacija, validacija, primjena u malim bankama i slično, a na tu temu predavanja su održali dr.sc. Berislav Nadinić, Senior Manager u revizorskoj kući Deloitte te Petar Repušić, predsjednik Uprave Partner banke. Berislav Nadinić je kazao kako su kreditne institucije u Hrvatskoj pod pojačanim nadzorom regulatora, ali i da nova međunarodna i EU regulative uvijek diskriminira srednje i male kreditne institucije. Istaknuo je da su se kao ključan izazov pokazali raspoloživost podataka i njihova kvaliteta, te upozorio da su mali i srednji kreditori zaokupirani preživljavanjem na visokorizičnom tržištu.

Naplata potraživanja

Zaključno, posljednji panel konferencije bavio se temom prodaje NPL portfelja, na kojoj je moderator bio Kristijan Cinotti, partner Mazars, a u raspravi su sudjelovali Tanja Miljanić Presečki, predsjednica Uprave B2 kapital i Goran Milašinović, Voditelj akvizicija osiguranih potraživanja EOS Matrix.

Svjestan izazova i važnosti edukacije Hrvatski institut za financije, odlučio je pokrenuti program bankarskih seminara koji će započeti u ožujku ove godine, a teme seminara jesu:

- Promjene Zakona o kreditnim institucijama (ožujak)  

- Validacija IFRS9 modela, Upravljanje rizikom promjene kamatne stope  – praksa i regulatorna očekivanja te Upravljanje kreditnim rizikom građana (travanj).

- Eksternalizacija – EBA-ine smjernice i praksa te Konferencija – upravljanje Compliance i AML rizicima kao i seminar sprječavanje pranja novca (svibanj).

- Promjene u ulozi interne revizije u kreditnim institucijama, Izazovi upravljanja kreditnim institucijama – kako zadovoljiti vlasnike i regulatore u isto vrijeme te Izazovi procesa naplate potraživanja u kreditnim institucijama (lipanj)

. Više informacija o seminarima i konferencijama te radu Hrvatskog instituta za financije možete pronaći na linku www.hif.hr

Sadržaj omogućio Hrvatski institut za financije

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr