POSKUPLJENJE RAČUNA

Sretna Nova 2012.: Skuplji prijevoz, plin, struja, komunalije...

Foto: VL FOTO
struja
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Večernji list
Njiva
Foto: Kristina ŠtedulFabac/PIXSELL
Hidroelektrana
17.12.2011.
u 14:00
Što će biti s cijenom struje, u HEP-u će znati sredinom idućeg tjedna, kada je sjednica Nadzornog odbora, najavio je šef HEP-a Leo Begović
Pogledaj originalni članak

Od Nove godine po džepovima građana udarit će više cijene energenata i komunalnih usluga. U Rijeci će centralno grijanje, za koje je njihov distributer Energo tražio da se cijena po kilovatsatu digne sa 0,28 na 0,46 kuna, poskupjeti do 60 posto.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i službeno je najavio da će na početku 2012. poskupjeti javni prijevoz, voda i čistoća. Razmišlja se da studenti i umirovljenici mjesečnu kartu, umjesto 83 kune, plaćaju 290 kuna, koliko stoji za radnike. No, koliko će točno poskupjeti sve komunalne usluge neće se znati prije nego što Gradska skupština prihvati proračun o kojemu ovisi i poslovni plan Zagrebačkog holdinga. Tek će tada Bandić i Ivo Čović, šef Holdinga, znati koliko dići cijene da spase tvrtku.

Vukovarci u 2012. godini mogu očekivati da će im grijanje poskupjeti najmanje 30 posto. Odluka o visini poskupljenja treba biti donesena na sjednici Gradskoga vijeća koja je najavljena za sljedeći tjedan. Zbog novog načina obračuna poskupjet će i odvoz komunalnog otpada – dosad je odvoz naplaćivan 16 kuna po nositelju kućanstva plus osam kuna za svakoga sljedeća člana. Po novom modelu, mjesečno će se naplaćivati 40 kuna za pražnjenje 120-litarskih kanti za smeće. U Karlovcu je grijanje, još prije tri mjeseca, poskupjelo 14,18 posto, a u Vinkovcima je cijena skočila 32 posto. Ravnajući se kretanjima na svjetskim burzama, nova bi vlada početkom godine mogla dići cijenu struje i plina – struja bi mogla skočiti od 10 do 20 posto, a plin od 15 do 20 posto.

Što će biti s cijenom struje, u HEP-u će znati sredinom idućeg tjedna, kada je sjednica Nadzornog odbora, najavio je šef HEP-a Leo Begović.

– U obzir treba uzeti ostale cijene energenata. Rasle su i ove godine, no uspjeli smo cijenu održati zbog rezervi koje smo imali – kazao je. S plinom će Vlada imati velikih problema jer sad gospodarstvo plaća višestruko veću cijenu od kućanstava, a Vladi je cilj smanjiti cijenu proizvoda.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 79

OB
-obrisani-
16:05 17.12.2011.

Vec sam davno pisao da ce biti velika poskupljenja trebaju birokrati i pljackasi uzivati a ti narode jedi snijeg ako ga bude!! UZIVAJTE !!

NI
nikolaus
12:04 18.12.2011.

Očitavaju brojila dva puta godišnje a naplaćuju 12 puta po 18 kuna pa računajte ljudi koliki su to milioni ukradeni od nas potrošača.

OB
-obrisani-
07:44 18.12.2011.

pišljivih 60 komentara, vidi se d anarod ne znamima život ali blaćenje kad je u pitanju komentara bude više od tisuću.