Zdenko Adrović

Spremni smo podržati brži gospodarski rast

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Spremni smo podržati brži gospodarski rast
03.12.2018.
u 08:00
Propuštamo dobar moment na svjetskim tržištima da privučemo ulagače i kroz to povećamo efikasnost i pokrenemo ulaganja u nekim sektorima u kojima je država tradicionalno sveprisutna, poput energetike, zdravstva i infrastrukture.
Pogledaj originalni članak

Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge banaka

U ovom trenutku izgleda da bi u sljedećoj godini moglo doći do blagog usporavanja gospodarske aktivnosti, no ne treba očekivati značajnije usporavanje ili recesiju. Domaća potražnja se oporavlja, EU fondovi se bolje koriste nego prethodnih godina i vežu uz investicije, što je svojevrsni amortizer koji će pozitivno utjecati na rast. Također, nema ni fiskalnog ni eksternog deficita pa gospodarski rast, premda sporiji od željenoga, ipak djeluje robusno. U svemu tome ostaje problem naših strukturnih slabosti koje se, na žalost, ne otklanjaju dugi niz godina, što uzrokuje emigraciju i nedostatak radnika u nekim sektorima.

Prije svega mislim na visinu poreznog i neporeznog opterećenja, nereformiranu javnu administraciju, sporo i neefikasno pravosuđe u dijelu gospodarskih sporova i stečajnih procedura te prepreke ulaganjima i izostanak ozbiljnijih napora u dijelu razvoja privatizacije i tržišta kapitala. Propuštamo dobar moment na svjetskim tržištima da privučemo ulagače i kroz to povećamo efikasnost i pokrenemo ulaganja u nekim sektorima u kojima je država tradicionalno sveprisutna, poput energetike, zdravstva i infrastrukture.

U nedostatku većih i ambicioznijih projekata koje bi i banke sigurno rado poduprle, tržište nam ostaje limitirano domaćim investicijama i potražnjom. Takvo tržište, zbog pada broja stanovnika i starenja populacije, ne može biti okosnica rasta. Nju treba tražiti u izvozu i u međunarodnoj konkurentnosti. Zasad je turizam taj koji je dominantno zauzeo takvu orijentaciju, ali i dalje nedostaju drugi sektori koji bi ga pratili istom strategijom.

Ponavljam, banke su sposobne popratiti takav razvoj, jer smo ove godine zabilježili oporavak kreditiranja u svim segmentima. Uz to, bilježi se i nastavak trenda smanjenja kamatnih stopa, osobito u dijelu kreditiranja poduzeća, tako da tu ponovo imamo konkurentne kamatne stope. Banke i dalje imaju jednu od najvećih stopa adekvatnosti kapitala u EU, a zadržat će ju i u sljedećoj godini, što znači da su spremne kreditnom ponudom podržati brži gospodarski rast. No, njega nije moguće generirati ako nema bržih i konkretnih reformi.

Trenutno povoljno svjetsko gospodarsko okruženje moramo iskoristiti za temeljitije promjene. Oko tih reformi je potreban javni konsenzus, zahvatile bi ne samo promjenu javnog servisa i stvaranje uvjeta za nove investicije već i promjenu obrazovanja djece i mladih.

Kroz poticanje kreativnog i proaktivnog načina razmišljanja te razvoja osobne odgovornosti, nove će generacije imati jasna očekivanja i sposobnost tražiti od državnog sustava da bude u službi, a ne uteg njihovom razvoju. Na taj ćemo im način pružiti prilike da svoj poslovni i osobni uspjeh grade ovdje, bez obzira jesu li rođeni u Hrvatskoj ili u nekim drugim zemljama EU. Hrvatska će se dugoročno razvijati samo ako će biti poželjno mjesto za život mladim ljudima. A to će tako očuvati i razvijati ne samo stabilne sustave, među kojima je bankarski sektor, već i one koji se tek ili pred restrukturiranjem ili na početku razvoja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.