solarna energije

Solarizacija Hrvatske: Ova je tvrtka pokrenula val investicija

Foto: croenergo.eu
Solarizacija Hrvatske: Ova je tvrtka pokrenula val investicija
14.05.2013.
u 14:46
Glavna djelatnost konzorcija VR Enbekon-a je razvoj projekata u području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti
Pogledaj originalni članak

Konzorcij VR Enbekon d.o.o., član Saveza za energetiku Zagreba, nedavno je pokrenuo val investicija kojim je započeta solarizacija Republike Hrvatske...

\"Konzorcij VR Enbekon d.o.o., koji je osnovan na inicijativu Volksbank-Raiffeisenbank iz Baden-Württemberga, prepoznat je u Europi i svijetu po garanciji kvalitete i pouzdanosti komponenti koje implementira. Naravno, ne nedostaje ni kapitala koji je predodređen za investicije. Glavna djelatnost konzorcija je razvoj projekata u području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, s posebnim naglaskom na sektor solarne energije\", istaknuo je predsjednik Uprave VR Enbekon-a, Marino Franinović.

Franinović obnaša i funkciju člana Uprave u Kampac Grupi, na poziciji glavnog izvršnog direktora za regiju jugoistočne Europe. Riječ je o renomiranoj kompaniji sa sjedištem u Dubaiju s primarnom djelatnosti razvoja infrastrukturnih projekata u naftnom i plinskom sektoru.

Konzorcij VR Enbekon putem Inicijative Volksbank-Raiffeisenbank iz Baden-Württemberga vrši investiranje u projekte solarne energije na razini cijele Republike Hrvatske, posebno za projekte u kvoti te koji nemaju sredstva za dovršetak ili realizaciju cjelokupne investicije.

\"VR Enbekon preuzima ugovore o otkupu električne energije od pravnih i fizičkih osoba. Ukoliko su iste ishodile ugovor o otkupu električne energije te ne žele same investirati, neka se slobodno jave u našu tvrtku te će dobiti sve relevantne informacije i uvjete suradnje\", ističe Franinović.

\"Uz snažnu podršku Saveza za energetiku Zagreba konzorciju VR Enbekon od danas je započela provedba Programa investicijskog razvoja hrvatskog zelenog gospodarstva. U prvom krugu investicijskog ciklusa fokus je stavljen na sektor solarne energije. Konzorcij VR Enbekon otvoren je za sve tipove solarnih projekata u Republici Hrvatskoj te pozivamo vlasnike solarnih projekata, koji su u kvoti i koji nemaju sredstva za dovršetak ili realizaciju cjelokupne investicije, da se jave direktoru Konzorcija, gospodinu Marinu Franinoviću, na e-mail adresu m.franinovic@vr-enbekon.hr\", istaknuo je Tomislav Marjanović, voditelj Odjela za investicije i razvoj u tvrtki VR Enbekon d.o.o..

Franinović je za Energo Media Servis objasnio i kako gleda na trenutno stanje financiranja projekta obnovljivih izvora energije Hrvatskoj, obzirom na bogato iskustvo koje ima u sektoru međunarodnog poslovanja...

\"Nažalost riječi investicije i Hrvatska nikako da dočekaju svijetlo dana. Vrlo je interesantno kako sve političke opcije u državi upravo te riječi najviše ističu u svrhu vlastite promocije, a zemlja ide konstantno nizbrdo ili u najboljem slučaju stagnira. Uza sve intelektualne napore gotovo je nemoguće to za shvatit, jer uistinu, kada je Bog poljubio zemlju, poljubio je Hrvatsku. Dakle, sve imamo, samo pameti nemamo, čini se. Na temu OIE mogu reći da smo se u Hrvatskoj za sada usredotočili na razvoj solarnih projekata i u tom smo kontekstu lider u državi. Međutim, projekata nedostaje! Ali, projekata spremnih za financiranje, što podrazumijeva uredno ishođenu dokumentaciju, kao i sve potrebne dozvole, sukladno zakonu RH, koji nije bajan, štoviše očajan, ali je zakon.

Financiranje nije nikada bilo problematično, za razliku od hrvatske administracije koja je zapravo jedini demotivirajući faktor u cijeloj priči. Kao predsjednik Uprave VR Enbekon-a u Hrvatskoj, konzorcija osnovanog na inicijativu Volks i Raiffeisen banaka iz Baden-Württemberga, mogu naglasiti da je vrlo vjerojatno kako nam se na ovim prostorima ne može ponuditi toliki broj projekata koliko bi ih mogli realizirati. Ali u naravi sam optimista i osoba vedre naravi te kao takav uvjerenja da će se ova frustrirajuća situacija brzo promijeniti\", objasnio nam je Franinović.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr