Porazni rezultati

Slijedi nam i dvanaesti uzastopni pad BDP-a

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Slijedi nam i dvanaesti uzastopni pad BDP-a
04.09.2014.
u 08:00
Usporavanje ekonomije EU odrazit će se na jedinu preostalu svijetlu točku – rast izvoza, domaća potrošnja razočarala
Pogledaj originalni članak

Srpanjska rupa u hotelima i kampovima prelila se i na dućane pa je potrošnja u prvom od dva udarna turistička mjeseca podbacila dva posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Srpanjski promet u trgovini na malo niži je i od lipanjskog za 1,7 posto pa se može zaključiti da će i treći ovogodišnji kvartal biti negativan i donijeti dvanaesti uzastopni pad BDP-a. Potrošnja je u prvom dijelu godine bila u blagom plusu, ali u srpnju su turisti trošili manje od očekivanja. Rast izvoza (prvih pet mjeseci za gotovo 13 posto, a uvoza 7 posto) ostaje tako jedina svijetla točka, no i tu bi moglo biti iznenađenja kad krene usporedba s razdobljem nakon ulaska u EU jer tad neće biti utjecaja metodoloških razlika na podatke.

– Osim lošijih podataka iz turističkog sektora, doprinos negativnim kretanjima u maloprodaji i dalje dolazi od vrlo slabog tržišta rada, visoke razine potrošačkog pesimizma te nepovoljnih očekivanja glede oporavka hrvatskog gospodarstva. Stoga, uz očekivano vrlo blagu realnu stopu rasta (od svega 0,2%) ni 2014. neće biti godina oporavka prometa u trgovini na malo – navodi Zrinka Živković-Matijević, analitičarka RBA (na slici). Broj nezaposlenih se tijekom ljetnih mjeseci spustio na manje od 290 tisuća.

>> Hrvatska uz Grčku, Italiju i Cipar rekorder po padu BDP-a

>> Karamarko o padu BDP-a: Svugdje drugdje ostavke bi davno pljuštale u Vladi

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

ZA
zagorec1
09:08 04.09.2014.

Bas se čudim sto nema oporavka??? Samo bi pitao a tko ce to trosit novce? Nezaposleni il blokirani gradjanji?

Avatar Zizou10
Zizou10
09:30 04.09.2014.

prije deset minuta je bilo 5 do 12.. pitanje vremena je kad ćemo si priznati da smo u bankrotu..

ST
StrankaDemokratskihPromjena
10:23 04.09.2014.

ok narod trpi milanovića ............idemo dalje spasitelja po anketama vidi u mirely holi ....................... ja se narodu divim a vi?