BIZNIS U DOBA KORONE

Sam poduzeo mjere i preporučio drugim malim poduzetnicima kako da si pomognu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tkalčićeva ulica prazna
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tkalčićeva ulica prazna
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tkalčićeva ulica prazna
20.03.2020.
u 12:44
Kako bi pomogli poduzetništvo, Vlada je donijela brojne mjere.
Pogledaj originalni članak

Stotine tisuća ljudi diljem svijeta su zaražene koronavirusom, a tisuće su umrle. Posljedice na gospodarstvo diljem svijeta i u Hrvatskoj svakim danom postaju sve očitije. Mnogi su dobili već otkaze, a brojni poduzetnici najavljuju kako će i oni biti prisiljeni zatvoriti vrata. 

Web poduzetnik Bojan Bernik napisao je za Klik par opcija koje imaju poduzetnici. Naime, većini poslovnih subjekata prihodi su se prepolovili ili potpuno nestali, dok su ostali fiksni troškovi, poput najamnine.

Prijedloge prenosimo u cijelosti

"Evo par opcija koje možete napraviti:

1. Otkazati poslovni prostor (najmodavac bi trebao razumjeti da je to logičan potez u ovoj situaciji kada nemate prihoda). Uvijek možete ostaviti otvorena vrata, ukoliko to najmodavac bude htio, da ga ponovo iznajmite kad se poslovanje pokrene i prihodi krenu dolaziti. Uostalom, kolika je šansa da će ga netko drugi (obzirom na situaciju) iznajmiti?

Pogledajte zašto je važno ostati kod kuće

2. Dogovoriti odgodu plaćanja najamnine sljedeća 3 mjeseca, te ćete taj iznos početi vraćati u mjesečnim ratama npr. tokom 9 mjeseci nakon što se situacija smiri i počnete ostvarivati prihode.

3. Dogovoriti privremeno smanjenje najamnine (npr. za 50%) dok ponovo ne budete mogli poslovati (odredite točni parametar, npr. normalno plaćanje se nastavlja 2 mjeseca nakon završetka karantene u gradu Zagrebu). Bilo bi fer od najmodavca da dio tereta preuzme na sebe. Po tome ćete vidjeti s kim poslujete i možete li dugoročno računati na njega.

4. Dogovoriti trajnu korekciju najamnine - obzirom da nam neminovno slijedi recesija i pad cijena nekretnina (najamnina).

5. Prodati imovinu (od tvrtke ili vlastitu) - ovo zapravo nije savjet, već ono do čega se možete dovesti ako ne reagirate na vrijeme s rezanjem troškova i budete tvrdoglavi. Sada nije vrijeme za ego", navodi Bojan Bernik

Video: Ovo su detalji novouvedenih mjera: Nema više druženja


 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.