Žestoka konkurencija

S. Mesić: Penkala će proizvoditi ono što još ne postoji u Indiji i Kini

Foto: Petar Glebov / Pixsell
S. Mesić: Penkala će proizvoditi ono što još ne postoji u Indiji i Kini
23.11.2009.
u 17:47
TOZ Penkala uskoro se seli izvan širega središta grada, a na njihovu zemljištu niknut će novo stambeno-poslovno naselje
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić posjetio je Tvornicu olovaka Zagreb – TOZ Penkala, proizvođača prve mehaničke olovke na svijetu – penkale, u povodu predstavljanja nove kolekcije ekskluzivnog pisaćeg pribora i razvojnih planova tvrtke. Nenad Marković, zamjenik predsjednika uprave TOZ-a, upoznao je predsjednika Mesića s proizvodnjom i paletama proizvoda te upozorio na važnost tvornice u regionalnoj ekonomiji.

– Tvrtka se odlučila na važan zaokret u svom poslovanju prema proizvodnji ekskluzivna pisaćeg pribora. Cilj nam je stvoriti globalno konkurentan proizvod prepoznat na međunarodnom tržištu kao izvorna hrvatska inovacija koja svojom kvalitetom tvrtki može osigurati znatne prihode. K tome, izgradnjom i prodajom poslovno-stambenog kompleksa na mjestu današnje tvornice namjeravamo prikupiti sredstva potrebna za modernizaciju proizvodnje i zapošljavanje novih kadrova – kazao je Marković.

Predsjednik Mesić osvrnuo se na sve teže poslovanje jer je taj sektor preplavila jeftina i nekvalitetnija roba s Dalekog istoka.

– U Penkali nisu ni od koga dobili podršku za proizvodnju, a ugrozili su ih jeftini proizvođači s istoka. TOZ Penkala sada se odlučio na seriju proizvoda kojih nema u Indiji i Kini – rekao je Mesić.

Srednjoročni je cilj tvrtke da ulaganjima u proizvodnju i modernizaciju poslovnih procesa pripremi osnovu za kvalitetniji proboj na inozemna tržišta, rekli su u TOZ Penkali.

K tome, TOZ Penkala će u idućem razdoblju preseliti svoje proizvodne pogone na pristupačniju lokaciju izvan centra grada kako bi se na mjestu današnje stare tvornice sagradilo poslovno-stambeno naselje pod nazivom “Slavoljub Penkala”, u kojem će i dalje djelovati poslovni ured TOZ-a.

O novoj lokaciji u kompaniji još ne žele ništa konkretnije govoriti. Ulaganjem u naselje uprava će osigurati nužne resurse za razvitak vlastitih i originalnih proizvoda.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

WE
webber17
17:59 23.11.2009.

Jeli itko čuo iz usta Stjepana Mesića i SDP kritiku na masovno četnikovanje u Srbiji i na rehabilitaciju Draže Mihailovića, a zna se koliko su zala svih vrsta nanijeli četnici Hrvatskoj i Hrvatima tijekom obadvije Jugoslavije i napose u Srbskom okupacijskom ratu 1991-1995.

OB
-obrisani-
18:06 23.11.2009.

Ej Stipe, pisaca masina je vec izumljena. sad trebas samo abecedu nauciti. :-)

Avatar sebastian
sebastian
22:38 23.11.2009.

Ja samo znam da su najbolje poznate marke na svjetu kao \"caran dache, Mont Blanc, Staedtler, Parker itd. a Penkalo niko nepozna u Evropi, moj dragi Stipe tebi bi bilo bolje da diskutiras o fasizmu i partizanima to najbolje znas !!!