Bloombergova lista

Ruski oligarsi kompanije prodaju, ne ostavljaju djeci

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Ruski oligarsi kompanije prodaju, ne ostavljaju djeci
14.11.2015.
u 18:51
Rusi imaju specifičan oblik kapitalizma u kojem vlasnici privatnih tvrtki imaju čvrste odnose s političarima pa je nemoguće tvrtku ostaviti u nasljedstvo
Pogledaj originalni članak

Ruski oligarsi planiraju veliko “iskrcavanje”, a svjetski analitičari predviđaju da će na ruskom tržištu doći do naglog buma transakcija u području preuzimanja tvrtki. Prodaja tvrtki opcija je za više od polovice vlasnika najvećih tvrtki u Rusiji kojima ne pada na pamet svojoj djeci prepustiti kompaniju, nego im u nasljedstvo radije žele dati gotovinu i priliku za novi početak.

Biznis na ruski način

Novi trend u Rusiji otkriven je velikom anketom koju je provela konzultantska kuća PricewaterhouseCoopers među 2484 menadžera iz 40 zemalja u svijetu, među kojima je i 57 velikih tvrtki iz Rusije, ali i istraživanjem moskovskog Skolkovo centra u kojem su aktivni premijer Dmitrij Medvedev, ali i milijarderi Viktor Vekselberg i Roman Abramovič. Velike ruske kompanije neće postati obiteljski biznisi, zaključak je oba istraživanja, jer ruski oligarsi ne žele prenijeti teret vođenja tvrtki u Rusiji na svoju djecu. To nije slučaj u ostatku svijeta, u kojem manje od 25 posto bogataša namjerava prodati svoje kompanije.

– Vlasnici najvećih korporacija su taoci. Mogu svoju djecu predložiti kao zamjenu u tom talačkom položaju, ali će na kraju Vladimir Putin i njegov sustav odlučiti hoće li to prihvatiti ili neće – ocijenila je za Bloomberg profesorica Alena Ledeneva, koja dva desetljeća proučava ruske biznismene. Tvrdi da je odluka o prodaji poslovanja postala još jača nakon gubitaka koje su oligarsi doživjeli sankcijama Rusiji i devalvacijom rublja. S obzirom na to da je prošlo 25 godina od pada Sovjetskog Saveza i privatizacije na ruski način, koja je mnoge ljude preko noći učinila bezobrazno bogatima, vrijeme je, kažu analitičari, za novu i mlađu generaciju ili veliku prodaju. Čini se da će ipak biti riječ o velikoj prodaji, a svjetski bankari već se pripremaju za neke od najvećih transakcija u posljednjih nekoliko godina.

Rusi imaju specifičan oblik kapitalizma u kojem postoje privatne tvrtke, ali vlasnici tih tvrtki imaju čvrste odnose s političarima zbog kojih je nemoguće tvrtku ostaviti u nasljedstvo. Zamućeni vlasnički odnosi i jake spone s politikom karakteristika su čak i za tvrtke koje su listane na tržištu kapitala, što čini nemogućim prodati kompaniju na potpuno transparentan način. Najveća 22 ruska biznismena kontroliraju oko 200 milijardi dolara kapitala, a više od polovice tog imetka, odnosno oko 115 milijardi dolara, koncentrirano je u tvrtke koje posluju u Rusiji. Taj ruski specifikum doveo je do isprepletanja biznisa, poreznika, odvjetnika i političara u jednu jako povezanu skupinu iz koje se teško može uteći. Poznat je slučaj Mihaila Hodorkovskog, koji je u jednom trenutku ostao bez svega jer je podupirao političku opoziciju. Osuđen je na deset godina zatvora zbog navodne porezne utaje i pranja novca, a njegov je partner Andrej Gurjev preuzeo biznis težak 4,5 milijardi dolara.

Nijedan nasljednik

Opcija prodaje i selidba kapitala iz Rusije na tržišta koja daju više sigurnosti nije novost. David Jakobačvili prodao je proizvodnju sokova Pepsiju za 3,8 milijardi dolara, a u medijima se hvalio kako mu je sin Mihail pomogao prodati 49 posto njegove energetske kompanije Petrocas Energy državnom Rosnjeftu za 144 milijuna dolara. Mihail Fridman nedavno je kupio njemačkog energetskog diva RWE za 5,1 milijardu eura, a Oleg Deripaska napravio je velik posao preuzevši 30 posto Strabaga, najveće austrijske građevinske tvrtke, za 1,2 milijarde eura u trenutku kada je bila na koljenima.

Za razliku od Rusa, koji zbog nepovjerenja u pravni sustav države nastoje osigurati djecu kupnjom tvrtki izvan Rusije ili prodajom svojih carstva, jedna trećina od 400 milijardera s Bloombergove liste svoje je bogatstvo stekla nasljedstvom. Od tih milijardera 125 je iz SAD-a, dok je u Europi 106 milijardera kojima je proslijeđeno bogatstvo. Naslijediti milijarde moguće je i u Australiji, Latinskoj Americi, Africi, Aziji i Bliskom istoku, ali u Rusiji dosad nije zabilježen nijedan nasljednik. Možda prvi bude Andrej Gurjev mlađi, kojeg je otac lani postavio za šefa financija.

>> Zbog ruske intervencije na Krimu oligarsi dnevno gube više od 13 milijardi $

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MA
maliMalecki
01:21 15.11.2015.

Ne ostavljaju kompanije nego ostavljaju živu lovu...ma dosadni ste sa ovim vijestima glupastim

UM
umnjak
20:01 14.11.2015.

Pametno!