Poticanje gospodarstva

Rohatinski: HNB je spreman za proaktivnu monetarnu politiku

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Rohatinski: HNB je spreman za proaktivnu monetarnu politiku
17.12.2009.
u 11:44
HNB bi mogao u sustav ubrizgati šest milijardi kuna ako smanje obveznu pričuvu za dva posto, što uz 4,5 milijardi kuna komercijalnih banaka gospodarstvu otvara više od 10 milijardi kuna.
Pogledaj originalni članak

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski najavio je danas na tradicionalnom susretu s novinarima kako je središnja banka spremna na proaktivnu monetarnu politiku kako bi potaknula banke da jače kreditiraju gospodarstvo.

- Banke raspolažu sa 4,5 milijardi kuna gotovog novca koji bi mogle plasirati gospodarstvu, no drže ga na računu HNB-a jer ne žele preuzeti rizike na plasmane - rekao je Rohatinski.

Dodao je kako bi HNB mogao u sustav ubrizgati šest milijardi kuna ako smanje obveznu pričuvu za dva posto, što uz 4,5 milijardi kuna komercijalnih banaka gospodarstvu otvara više od 10 milijardi kuna.

- Netko mora preuzeti rizik kako bi taj novac procirkulirao, i mislim kako bi najbolje bilo da to učini država, preko  postojećih državnih institucija koje imaju instrumentarije za selektivno kreditiranje i kontrolu - istaknuo je Rohatinski.

Guverner je naglasio kako nije za osnivanje novih institucija poput interventnog fonda oko kojeg se spekulira u medijima, nego za postojeće institucije iako bi, prema njegovim riječima, i takav fond načelno bio u funkciji proaktivne monetarne politike.  

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar zagi zagi
zagi zagi
17:54 17.12.2009.

Primjer čovjeka koji radi svoj posao i koji je zaslužio božičnicu

AP
apolon
21:32 17.12.2009.

Napokon -priznanje ! sada je samo pitanje dali naše trome državne institucije nakon dosadašnje ( dokazano) loše preraspodjele sredstava mogu biti pokretačka snaga tog novog ciklusa ...a osim toga u ovoj teškoj gospodarskoj krizi bitan faktor jest - VRIJEME - jer bi za mnoge firme moglo biti prekasno!

OB
-obrisani-
14:39 17.12.2009.

Potrošit ćemo zadnje oružje prerano. Ode sve u 3:00 PM.