Jesenske ekonomske prognoze Europske komisije

Rizici za Hrvatsku: niska cijepljenost i kašnjenje obnove nakon potresa

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Gradjevinski radnici na krovu novog trgovačkog centra
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Gužva u novim paviljonima za cijepljenje protiv covida-19 na Zagrebačkom velesajam
11.11.2021.
u 18:34
U Hrvatskoj se očekuje inflacija od 2,2 posto u 2021., nakon čega slijedi postupno stabiliziranje, kaže se u prognozama Komisije.
Pogledaj originalni članak

Hrvatsko gospodarstvo rast će za 8,1 posto u 2021., 5,6 u 2022. i 3,4 u 2023., prognozira Europska komisija u četvrtak objavljenim jesenskim ekonomskim prognozama za cijelu Europsku uniju.

Općenito, EU se oporavlja od koronakrize brže nego što se očekivalo, ali i rast inflacije premašio je ranija predviđanja, tako da to nosi određeni rizik. No, kad se gleda samo Hrvatsku, rizici za ostvarenje ovako pozitivne prognoze nešto su drukčiji nego rizici za ostale u EU.

Dva su ključna rizika koje spominje Komisijina prognoza, “relativno niska stopa cijepljenosti, koja može dovesti do strožih mjera zatvaranja, i kontinuirana kašnjenja u obnovi nakon potresa”.

Rizici se ne moraju ostvariti, ali su jasno naznačeni. S druge strane, dodatni poticaj još boljem rastu BDP-a od prognoziranog može biti “potencijalni ulazak u schengensku zonu i uvođenje eura” potkraj razdoblja na koje se odnose ove ekonomske prognoze. Schengen i euro mogu biti poticajni za ulaganja i trgovinu, dodaje se.

U Hrvatskoj se očekuje inflacija od 2,2 posto u 2021., nakon čega slijedi postupno stabiliziranje, kaže se u prognozama Komisije.

Proračunski manjak nakon prošlogodišnjih 7,4 posto pada na 4,1 posto u ovoj i 2,9 posto u 2022. godini. Javni dug, koji je prije krize, 2019., iznosio 71 posto BDP-a, a 2020. skočio na 87 posto, pada na 82,3 posto u ovoj, 79,2 posto u idućoj i 77,9 posto u 2023. godini.

VIDEO: Svako treće bolovanje je neopravdano. HUP: Lažna bolovanja stoje nas više od milijardu kn godišnje

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.