Proračun

Rastu samo prihodi od PDV-a - zbog rasta cijena i bolje naplate

Foto: Mišo Lišanin
Rastu samo prihodi od PDV-a - zbog rasta cijena i bolje naplate
03.05.2011.
u 15:26
U prvom tromjesečju pali su prihodi od poreza na dobit i dohodak, zbog ukidanja kriznog poreza i novih stopa poreza na dohodak, ali i slabog oporavka tvrtki
Pogledaj originalni članak

U prvom tromjesečju ove godine prihodi u proračunu iznosili su 24,2 milijarde kuna što je neznatan pad u odnosu na isto razdoblje lani. Najveći pad osjeća se kod poreza na dobit i dohodak. Djelomično je razlog tome ukidanje kriznog poreza i uvođenje novih stopa poreza na dohodak, no i dalje ne pretjerano vidljiv oporavak gospodarstva pa tako i poslovanja tvrtki, a što se onda dodatno odražava na prihode od doprinosa.

Prihodi od PDV-a na sličnim su razinama kao lani. Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke, objašnjava da su razlog dobrog punjenja prihoda od PDV-a inflatorni pritisci, odnosno rast cijena te bolja naplata tog poreza.

U ožujku su ipak prihodi od tog poreza pali, što je povezano i s objavljenim podacima o padu trgovine na malo u ožujku od dva posto. Razlog tome je kasniji Uskrs ove godine.

Proračunski rashodi u prvom tromjesečju bili su na razini od 29,6 milijardi kuna, što je manje nego lani, ali analitičari upozoravaju da je teško očekivati taj trend do kraja godine zbog izbora.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

OB
-obrisani-
15:47 03.05.2011.

smo vi svirajte qurcu dok je tuđe love,a kad nema onda napravite rat

V4
Vladimir12-4
15:49 03.05.2011.

Pa kak to, pa Kosorka je rekla da sve ide na bolje i da nezaposlenost pada. Treba ponovo glasati HDZ jer nebuju imali vremena to popravit do izbora.

V4
Vladimir12-4
17:27 03.05.2011.

Tako HDZ-njare, morm vam sve nabit na nos, subtilni ste k\'o krokodili.