Nova pravila

Prvi ugovor o radu na određeno bez roka trajanja

Foto: 'Daniel Kasap/PIXSELL'
Prvi ugovor o radu na određeno bez roka trajanja
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Marko Biočina
24.05.2013.
u 18:45
Umjesto 32 prekovremena sata mjesečno, ograničenje sada iznosi osam sati tjedno
Pogledaj originalni članak

Hrvatska vlada predstavila je prvi dio svoje najavljene reforme radnog zakonodavstva, a najvažniji dio predstavljenih izmjena Zakona o radu odnosi se na ukidanje ograničenja trajanja ugovora o radu na određeno te na uvođenje tjednog ograničenja prekovremenih sati. Kako je objasnio ministar rada Mirando Mrsić, prvi ugovor o radu na određeno vrijeme moći će biti sklopljen na neograničen rok, dok je dosad najdulji mogući rok iznosio tri godine. Obrazlažući takvu odluku Mrsić je rekao da su u praksi zabilježene teškoće s postojećim modelom.

Kraća stanka za smjene

– Ako je netko na dugotrajnom bolovanju, zamjena za njega može trajati dulje od tri godine. Ili, primjerice, ako neki projekt traje dulje od tri godine, logično je da se ugovor sklopi na taj rok – rekao je Mrsić, dodajući kako to vrijedi isključivo za prvi ugovor. Naime, drugi ugovor o radu na određeno moći će biti sklopljen samo na rok koji održava razliku između prvog ugovora i maksimalnog roka od tri godine.

Primjerice, ako je tvrtka s radnikom sklopila jedan ugovor na rok od pet godina, neće moći sklopiti drugi ugovor. Ako je sklopila ugovor od godinu i pol, moći će sklopiti još jedan na rok od godinu i pol – jer sveukupno to čini tri godine rada u takvom režimu. Ukinuto je i postojeće ograničenje broja prekovremenih sati koje radnik smije odraditi. Dosad je u hrvatskim zakonima to ograničenje iznosilo 32 sata mjesečno, no radi usklađivanja s regulativom Europske unije, to ograničenje sada iznosi osam radnih sati tjedno. Zakonsko ograničenje na godišnjoj razini ostaje 180 prekovremenih sati.

Također, Vlada je odlučila promijeniti i dio radnog prava koje se odnosi na vrijeme koje mora proteći između dviju smjena. Dosad je to bilo određeno na 10 sati, no ta granica bila je ozbiljan problem za poslodavce, naročito u turizmu. U dogovoru sa sindikatima formulirano je novo rješenje po kojem stanka između dviju smjena može iznositi i 8 sati, ali da bi to bilo moguće poslodavac mora prethodno ishoditi suglasnost sindikata te radniku ta “izgubljena” dva sata odmora nadoknaditi u nekom drugom terminu tijekom radnog tjedna.

Na ruku poslodavcima

Iako ova nova rješenja uvelike idu na ruku poslodavaca, u Ministarstvu rada tvrde da su usklađena sa svim socijalnim partnerima te da ne očekuju bilo kakve probleme u implementaciji. Ipak, kako se doznaje, pregovori se tek vode o nizu drugih otvorenih pitanja koja bi, u drugoj fazi, trebala biti uvrštena u potpuno novi Zakon o radu koji je u pripremi.

>>Siniša Kuhar: Ministar Mrsić je legitiman, ali ne koristi nikome

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.