libijska kriza

Prosvjedi u Omanu dodatno povećali cijene nafte

Foto: Arhiva VL
Prosvjedi u Omanu dodatno povećali cijene nafte
28.02.2011.
u 14:12
Kako prenosi Poslovni dnevnik, cijena barela sirove nafte na londonskoj je burzi dosegnula 113,54 dolara, a u SAD-u 98,98 dolara. Glavni je pokretač rasta cijena strah od prelijevanja nemira u ostale arapske zemlje u kojima je zasad mirno
Pogledaj originalni članak

Prosvjedi u Omanu doveli su do novog rasta cijena nafte. Kako prenosi Poslovni dnevnik, cijena barela sirove nafte za travanjsku isporuku na londonskoj je burzi dosegnula 113,54 dolara, što je 1,54 dolara više od posljednje cijene. U SAD-u je rasla 1,10 dolara, na 98,98 dolara. Glavni je pokretač rasta cijena strah od prelijevanja nemira u ostale arapske zemlje u kojima je zasad mirno, što bi, uz smanjenje izvoza iz Libije, za uvozna tržišta imalo katastrofalne posljedice.

Kako bi nadoknadila deficit libijske nafte, Saudijska Arabija povećala je dnevnu proizvodnju sa 8,3 na oko devet milijuna barela. Libija nije među većim svjetskim izvoznicima nafte, proizvodi tek jedan posto dnevne globalne potrošnje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BO
boston
13:13 06.03.2011.

Glavni je pokretac cijena strah od prelivanja nemira ....... Pokretac cijena je samo ljudska nezasitost i glad za brzim profitom. Hoce li nakon neke suse ili poplave skociti i meso, zitarice, roba ? I njihov pokretac cijena bi mogao biti strah od sirenja poplava ili susa... Sav benzin koji danas kupujemo diljem svijeta je od nafte koja je kupljena, rafinirana i uskladistena davno prije nemira, i po puno povoljnijoj cijeni !