Magma

Prihod Magme u padu, smanjen je i broj zaposlenih i prodajnih mjesta

Foto: Arhiva Vl-a
Prihod Magme u padu, smanjen je i broj zaposlenih i prodajnih mjesta
31.07.2010.
u 12:16
Prve znakove oporavka društvo je zabilježilo već krajem drugog kvartala 2010. te u drugoj polovici godine očekuje nastavak pozitivnog trenda
Pogledaj originalni članak

Magma grupa ostvarila je u prvoj polovici godine ukupan konsolidirani prihod u iznosu od 313,1 milijuna kuna, što je za 25,36 posto manje od prihoda ostvarenog u istom razdoblju lani, priopćeno je u financijskom izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Materijalni troškovi i troškove prodane robe iznose 164,8 milijuna kuna, što je 24,17 posto manje u usporedbi s prethodnom godinom. Troškovi osoblja smanjeni su za 23,19 posto te iznose 50,8 milijuna kuna, dok su ostali troškovi smanjeni su za 15,43 posto. Trošak amortizacije porastao je za 7,03 posto, dok su financijski troškovi zabilježili porast od 25,28 posto prvenstveno kao posljedica negativnih tečajnih razlika (posebno u Srbiji) te povećanja kamatnih stopa.

Ukupna vrijednost zaliha robe smanjena je s 243,3 milijuna kuna, koliko je iznosila na kraju lipnja 2009., na 174,5 milijuna kuna krajem lipnja ove godine.  

Iz uprave Magme poručuju da su zalihe smanjene do razine koja nije omogućila da Grupa u potpunosti iskoristi svoje prodajne potencijale i prve znakove oporavka tržišta i povratka povjerenja potrošača.

Dugoročne obveze smanjene su za 28,7 posto, a kratkoročne za 4,3 posto na godišnjoj razini. U svibnju je Magma  je izvršila dokapitalizaciju, čime je temeljni kapital povećan za 108,3 milijuna kuna. Iz uprave navode da pozitivni učinci dokapitalizacije nisu mogli biti u potpunosti iskorišteni tijekom drugog kvartala ove godine.

Ukupan broj zaposlenih u društvu krajem lipnja iznosi 1.249, od čega je 1.055 zaposlenika radno aktivno, što predstavljanje smanjenje od 11,6 posto u usporedbi s brojem aktivno zaposlenih u siječnju tekuće godine. Ukupan broj zaposlenih u tvrtkama kćerima iznosi 186.

Ukupan broj prodajnih mjesta Grupe iznosi 114, što je za 13 prodajnih mjesta manje u usporedbi sa stanjem na 31. prosinca 2009., dok je prodajna površina u istom razdoblju smanjena za 6,45 posto te broji ukupno 56.900 m2.

- Ukoliko na tržištima na kojima društvo posluje dođe do pojačane kreditne aktivnosti usmjerene prema građanima i gospodarstvu, osobna potrošnja mogla bi zabilježiti značajniji oporavak. Prve znakove oporavka društvo je zabilježilo već krajem drugog kvartala 2010. te u drugoj polovici godine očekuje nastavak pozitivnog trenda - stoji u izvješću uprave.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IA
iamanonymous
07:54 02.08.2010.

Pozdrav svima! Molio bih samo da novinari malo dublje pregledaju stanje firme i malo se raspitaju kako je raditi u magmi kod zaposlenika, a ne da samo pišu puke brojke. Naime osobno radim u magmi, nismo još dobili plaću od 6. mjeseca, ne plaća nam se ni mirovinsko osiguranje, a državne institucije koje bi to trebale nadgledati ništa ne poduzimaju...