SAVSKI MAROF

Prigorska tvrtka radit će sirovine za cjepivo Pfizera

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Foto: Igor Kralj/Pixsell
20.05.2021.
u 19:04
Bivši pogon za biološke lijekove Pliva je prije desetak godina prodala Hospiri, a tu je tvrtku prije nekoliko godina kupio Pfizer
Pogledaj originalni članak

Pogon u Savskom Marofu uključit će se u proizvodnju materijala za cjepivo, izjavio je danas premijer Andrej Plenković. Riječ je o nekadašnjem pogonu za biološke lijekove koji je Pliva prije desetak godina prodala tvrtki Hospira, a koju je pak prije nekoliko godina kupio Pfizer.

– Danas sam razgovarao s prvim čovjekom Pfizera o većim dozama cjepiva i o razdoblju pred nama. Dobili smo potvrdu Pfizera da će se njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti u proizvodnju materijala za cjepivo. U Pfizerovim pogonima radit će se DNK predložak za cjepivo. Bit će zaposleno još 30-ak ljudi, a sklopljen je i novi ugovor za iduću godinu – kazao je premijer.

Pfizer i BioNTech od prosinca uvode poboljšanja u opskrbnom lancu cjepiva pa proširuju postojeće objekte, dodaju nove dobavljače i proizvodna mjesta za proizvodnju cjepiva. Pfizer sada pokreće dva dodatna postrojenja u Europi, koja će biti dio globalne mreže opskrbnih cjepiva Pfizer-BioNTecha protiv COVID-19: Grange Castle u Irskoj i Zagreb, što će pridonijeti svjetskoj opskrbi cjepiva. – Pfizerova tvornica Grange Castle proizvodit će mRNK supstanciju, a njegov zagrebački pogon podržavat će proizvodnju sirovina. S obzirom na opsežan postupak prijenosa tehnologije, razvoj na licu mjesta, ugradnju opreme i regulatorna odobrenja potrebna za lokacije, očekujemo da će oba objekta biti uvedena u mrežu do kraja 2021. – doznajemo od Urške Lakner iz Pfizer Adriatica.

Pfizer i BioNTech u Europi također uključuju Thermo Fisher Scientific i Dermapharm, kako bi pomogli u formulaciji lijekova, sterilnom punjenju, pakiranju i skladištenju hladnog lanca, kao i tvrtke Baxter, Delpharm, Sanofi i Siegfried te još neke, koje također pomažu u sterilnom punjenju, pakiranju i skladištenju hladnog lanca. Tvrtke također surađuju s tvrtkama Polymun, kako bi pomogle u formulaciji lijekova, i Rentschler Biotech, kako bi pomogle u proizvodnji lijekova.

– Kao rezultat toga sve doze koje podržavaju ovaj sporazum s Europskom komisijom planiraju se proizvoditi u EU – ističe U. Lakner.

EK je danas potpisala uime članica novi, treći i dosad najveći ugovor o zajedničkoj nabavi cjepiva Pfizer/BioNTecha: riječ je o čak 1,8 milijardi doza koje će se koristiti za cijepljenje Europljana, očekivano i djece, do 2023. Točnije, ugovorom je EU rezervirao 900 milijuna doza, uz mogućnost kupnje dodatnih 900 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19. Riječ je o dozama postojećeg Pfizer/BioNTechova cjepiva, ali i cjepiva prilagođenog sojevima virusa koji se mogu pojaviti u budućnosti. Početak isporuke predviđen je za kraj 2021., a ovaj ugovor dolazi uz postojeće, prije potpisane s raznim proizvođačima, od kojih se Pfizer pokazao najpouzdanijim u smislu učinkovitosti cjepiva i brzini isporuke ugovorenih doza.

Hrvatska je, neslužbeno doznajemo, ovaj put odlučila rezervirati onoliko doza koliki je udio stanovništva RH u ukupnom broju stanovnika EU (vjerojatno uz oduzimanje broja stanovnika Mađarske, koja je odlučila ne sudjelovati). Taj hrvatski udio u ukupnoj populaciji EU27 je 0,92%, što bi značilo da je, u sklopu ovog ugovora o zajedničkoj nabavi 1,8 milijardi doza cjepiva Pfizer/BioNTecha, Hrvatska rezervirala najmanje 16,5 milijuna doza.

 

>> VIDEO Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.