restrukturiranje

Predstečajna nagodba: Sisciji država otpisala 69 posto duga

Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
Predstečajna nagodba: Sisciji država otpisala 69 posto duga
04.10.2013.
u 12:42
Dug tvrtke SDP-ova gospodarskog stratega Milana Stojanovića sa 67,8 milijuna kuna sada pada na 33,9 milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

Prihvaćen je, u sklopu predstečajne nagodbe, plan financijskog restrukturiranja tvrtke Zlatna igla - Siscia u vlasništvu SDP-ova gospodarskog stratega Milana Stojanovića.

Prema tom planu, država, porezna uprava i javna poduzeća oprostit će Sisciji čak 69 posto glavnice duga i svu kamatu, dok će ostatak duga tvrtka vraćati u četiri godine, uz poček od jedne godine i kamatu od 4,5 posto. Ukupno je država tako od 13,3 milijuna kuna duga otpisala 2,8 milijun kuna kamata te 6,4 milijuna kuna glavnice, pa je preostali dug oko 4 milijuna.

Preglasavanjem su na slične uvjete morali pristati i neki dobavljači koji ostaju bez 50 posto glavnice, ali i Credo, Šted i Tesla banka gube 50 posto glavnice i 100 posto kamate, dok HBOR oprašta 700.000 kuna kamata. U predstečjanu nagodbu je tvrtka Milana Stojanovića ušla sa 67,8 milijuna kuna duga i obveza, a sada taj dug pada na 33,9 milijuna kuna. Ostatak se briše. Kao efekt Siscia planira zadržavanje svih 275 radnih mjesta u jednoj od rijetkih tekstilnih tvrtki u RH koje su opstale te zadržavanje proizvodnje i izvoza i opstanaka svojih brendova.

Milan Stojanović uvaženi je član SDP-a, bio je nekoć ravnatelj Fonda za razvoj i zapošljavanje, a među prijavljenim tražbinama su i 2,3 milijuna kuna teške obveze prema Zavodu za zapošljavanje za kredite i poticaje za zapošljavanje, a koji nisu vraćeni. Zavod se odriče sada 69 posto tih obveza i svih kamata.

Unatoč problemima u vlastitoj tvrtki, za koje M. Stojanović okrivljuje jeftinu uvoznu robu, tečaj kune kao smetnju izvozu i rast troškova režija i repromaterijala, to ne smeta da Stojanović bude član Nadzornog odbora Podravke, član upravnog vijeća Hrvatskih voda, član gospodarskog savjeta predsjednika Ive Josipovića i, donedavno, predsjednik Nadzornog odbora HŽ Infrastrukture.

>>Radnice sisačke Zlatne igle još uvijek čekaju plaću za prosinac!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.