PROMO

Prebacile smo se na ZŠEM, a sada s kolegama razvijamo top start-up

Foto: Promo
ZŠEM
Foto: Promo
ZŠEM
Foto: Promo
ZŠEM
17.11.2020.
u 08:45
Dodatne mogućnosti koje ZŠEM nudi studentima otvaraju perspektive za uspješnu poslovnu karijeru
Pogledaj originalni članak

Donosimo vam priču o akademskim, ali i profesionalnim uspjesima, dvije studentice Zagrebačke škole ekonomije i managementa koje su svoje studiranje prvotno započele na drugim fakultetima, a potom se prebacile na ZŠEM. Lucija Bilobrk svoje visoko obrazovanje započela je na Pravnom fakultetu te je nakon dvije uspješno položene godine odlučila da pravo, dugoročno, nije njezin prvi odabir. Nikolina Jurjević, prvotno je studirala na Ekonomskom fakultetu.

Kako si se odlučila za promjenu fakulteta?
Lucija:
Odrasla sam okružena pravom i pravni fakultet bio je  logičan izbor u to vrijeme. Već na drugoj godini počela sam „pomagati“ u odvjetničkom uredu, i shvatila  da je nastava bazirana na teoriji i da zapravo ne učim teoriju primjenjivu u praksi. Pošto sam se već tada propitkivala je li pravo uistinu nešto čime se želim baviti, počela sam tražiti alternative. ZŠEM, uz čistu ekonomiju, nudi studij poslovnog prava i ekonomije. Nakon prvih razgovora s koordinatoricom za prijelaznike na ZŠEM-u, shvatila sam da to čime se na kraju dana želim baviti bolje objedinjuje studij ekonomije i managementa, na koji sam se i upisala.

Nikolina: Iako mi je prvotna želja bila odlazak na kulinarsku akademiju, ekonomija mi je u trenutku upisa na fakultet u Hrvatskoj bila dostupnija. Ta kreativna strana je bila skrivena negdje među svim tim brojkama, ali sam znala da će doći i taj trenutak. Bila sam svjesna da nemam ni 20 godina i da mi se plan za budućnost ne može tako brzo iskristalizirati, ali, s obzirom na to da sam nestrpljiva i volim imati jasan cilj, tad me to jako mučilo. Shvatila sam da trebam promjenu i poticajniju akademsku okolinu kako bih izgradila čvrstu podlogu za uspješniju i jasniju budućnost.

U razgovoru si spomenula kako ti je ZŠEM omogućio bolje planiranje studiranja. Možeš li objasniti što pod time misliš?
Lucija:
Već pri upisu na ZŠEM imala sam ideju na kojim partnerskim sveučilištima bih voljela studirati. Uz pomoć voditelja Međunarodnog ureda, Javiera Aguaya, drugu godinu sam provela u Barceloni. Razmjena mi se jako svidjela, pa sam jedan semestar četvrte godine odslušala na, prema Times Higher Education World University Rankingu, 11. najboljem sveučilištu na svijetu - Nanyang Technological University u Singapuru. Uz razmjene, na fakultetu sam, kroz nastavu i brojne radionice Career centra, naučila puno i o praktičnom aspektu poslovanja. Potonje mi je najviše pomoglo prilikom izvođenja stručnih praksi koje su bile raznovrsne, u nekoliko grana ekonomije, a najdraža mi je bila ona u restoranu Plavi podrum.

Foto: Promo
ZŠEM

Na ZŠEM-u su obvezne dvije studentske prakse, a u Career centru nas ohrabruju da se okušamo u različitim granama ekonomije kako bismo već tijekom studija dobili uvid u to što točno želimo raditi po završetku studiranja. Generalno, sve dodatne mogućnosti koje ZŠEM nudi pomogle su mi oformiti vrhunski životopis. Ove zime sam, zahvaljujući tome, upala na master program prestižnog sveučilišta St. Gallen u Švicarskoj koje sam zbog pandemije odlučila odgoditi.

Nikolina: Isto kao i Luciji, jako me dojmila međunarodna prisutnost na ZŠEM-u te činjenica da je stručna praksa obvezna. Tako sam na četvrtom semestru odlučila otići na ljetnu školu na KEDGE Business School u Francuskoj, gdje sam učila o dizajnu i operacijama opskrbnog lanca, a isto ljeto odradila sam i stručnu praksu.

Osjećaj «gubitka» vremena predstavlja jedan od najvećih izazova za studente koji bi željeli odustati od primarnog fakulteta. Kako ste se vi osjećale?
Lucija:
Iskreno, na početku sam i ja imala taj strah. Zabrinjavalo me kako ću opet krenuti iz početka i snaći se u novoj okolini. Dio sam odlične generacije u kojoj sam upoznala, kako odlične prijatelje, tako i trenutne poslovne partnere. Profesori kontinuirano prate rad svakog studenta i jako su inkluzivni - kada vide da vas nešto posebno zanima uključe vas u rad, istraživanja, traže vaše mišljenje, preporučuju vas za poslove i povezuju s alumni zajednicom.

Nikolina: Imala sam isti strah od zaostajanja za kolegama i kašnjenja u svom zamišljenom karijernom planu. No u stvarnosti, upisom na ZŠEM moja poslovna budućnost se iskristalizirala. Moje prvo oduševljenje uslijedilo je već nakon prvih nekoliko predavanja koja su bila mnogo interaktivnija, a predavači su ljudi iz poslovnog svijeta koji su kroz aktualne primjere objašnjavali nastavno gradivo. Nakon prve godine ZŠEM-a osjećala sam se, bez preuveličavanja, 10 puta motiviranijom za rad, a imala sam i puno jasniju sliku svoje poslovne karijere, a mislim da je jasnoća cilja preduvjet svakog uspjeha.

Za razliku od Lucije, Nikolina nije mijenjala područje studiranja, već je odlučila promijeniti samo instituciju? Kako to?
Nikolina: Prvotni fakultet mi je uistinu pomogao potvrditi da bih se voljela baviti ekonomijom, posebno da želim specijalizirati marketing i content management kao uža područja. Ipak, način na koji su se pojedini predmeti predavali nije mi odgovarao. Najviše mi je nedostajao međunarodni aspekt studiranja te učenje na praktičnim i aktualnim primjerima. Razgovor s prijateljima, koji su u to vrijeme bili studenti Zagrebačke škole ekonomije i managementa, informiranje o Školi te odlazak na konferenciju u organizaciji ZŠEM-a doveli su do razmatranja upisa sadašnjeg studija. Nakon konzultiranja s roditeljima, koji su podržavali moju odluku da upišem najbolje što se u Hrvatskoj nudi u području ekonomije, odlučila sam nastaviti svoje obrazovanje na ZŠEM-u.

Foto: Promo
ZŠEM

Kako se ZŠEM prilagodio studentima u korona krizi?
Lucija:
I prije pandemije, tijekom razmjene u Singapuru slušala sam dva kolegija online sa svojim kolegama u Zagrebu. Svi profesori nas potiču da odemo na studentsku razmjenu, a na ovaj način studenti koji su na razmjeni nemaju zaostataka po povratku u Hrvatsku.

Nikolina: Što se prilagođavanja pandemiji tiče, nastava se odvijala neometano, online. Sjećam se da smo dobili obavijest o prelasku na online nastavu i sva uputstva za korištenje Loom i Zoom platformi te smo idući dan već bili online po postojećem rasporedu. Svakodnevno smo komentirali aktualna zbivanja iz svih kutova zanimljivih ekonomistima. Neke od tema bile su nam ponašanje potrošača u lockdownu, osvrt na trenutno i predviđanje budućeg ekonomskog stanja u Hrvatskoj i svijetu. Sve kolokvije i ispite polagali smo online prema rasporedu objavljenom na početku semestra, pa smo tako semestar završili u roku.

U potresu je oštećena glavna zgrada ZŠEM-a te smo, kao i studenti nekoliko drugih fakulteta, bili zabrinuti gdje će se održavati nastava uživo. Na sreću svih studenata i profesora, prije par tjedana ušetali smo na novi kampus, gdje se trenutno odvija hibridna nastava.

Kako funkcionira prelazak studenata na Zagrebačku školu ekonomije i managementa?
Lucija:
Moj je bio brz i bezbolan, uz prijepis ocjena poslala sam syllabuse kolegija koje sam položila na pravu. te mi je dio kolegija priznat u redovne, a dio u izborne kolegije.

Nikolina: I moje prelazak bio je veoma lagan. Koordinatorica za prijelaznike mi je uistinu bila od pomoći i olakšala cijeli proces. Kako sam dolazila s ekonomskog fakulteta svi položeni kolegiji su mi priznati.

Sve informacije o prijelazu na Zagrebačku školu ekonomije i managementa dostupne su na web stranici.

Koji su vam planovi za poslovnu karijeru?
Nedavno smo počele raditi u start up-u  Shoe Cleanique, koji su osnovali i vode naši kolege sa ZŠEM-a, Mak Gojnić i Ivo Glavaš. ZŠEM nas je spojio, a stečeno znanje dalo nam je hrabrost da se okušamo u ovom projektu.  Shoe Cleanique  vidimo kao super priliku za dokazivanje na tržištu. Upravo smo završile sa stvaranjem vizualnog identiteta, a svaki dan naučimo nešto novo. Mladi smo tim i sve nam je novo i izazovno. Pošto smo obje kreativne, content marketing nam omogućuje ispunjavanje želje da se dio naše osobnosti odražava u onome što radimo. Nas dvije smo super tim,  dovršavamo rečenice jedna drugoj i kroz smijeh si upadamo u riječ,  a kada krene lavina ideja - idejama nema kraja.  Nadamo se da je ovo tek prvi od mnogo projekata našeg malog kreativnog tima.

Pogledajte na vecernji.hr