poslovni uzlet

Poslovni subjekti Splitsko-dalmatinska županije ostvarili ukupno 3,8 mil. eura dobiti

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Poslovni subjekti Splitsko-dalmatinska županije ostvarili ukupno 3,8 mil. eura dobiti
15.05.2014.
u 22:53
U Splitsko-dalmatinskoj županiji 2012. godine poslovalo je ukupno 11.600 poslovnih subjekata
Pogledaj originalni članak

Kumulativni pad prihoda registriranih 11.600 poslovnih subjekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2012. godine zabilježen je kod svih subjekata bez obzira na veličinu u odnosu na 2008. godinu, stoji u izvješću Bisnodea.

Najveći pad, od 21,7 posto, zabilježili su mali poduzetnici. "Pozitivno je što prihodi od 2010. ipak imaju blagi rast", primjećuju u Bisnodeu.

Prema realiziranim prihodima koji su u 2012. iznosili 42,5 milijardi kuna, ta je županija opet na drugoj poziciji među hrvatskim županijama, s udjelom od 6,8 posto. Udio malih subjekata u prihodima znatno je niži nego u udjelu zaposlenih, te je iznosio 44,9 posto, dok je udio srednje velikih subjekata iznosio 18,4 posto.

Kumulativna neto dobit županije od tri milijarde kuna ostvarena je prvenstveno zahvaljujući velikim subjektima koji su imali 3,8 milijardi kuna neto dobiti. Mali subjekti zabilježili su 216 milijuna kuna neto gubitka, dok su srednje veliki subjekti imali u 2012. godini 515 milijuna kuna neto gubitka.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 2012. je ukupno je 54,6 posto poduzeća poslovalo s dobiti. Operativna je dobit malih subjekata, za razliku od neto dobiti, bila pozitivna i iznosila je 480 mil. kuna.

>>Istra - hrvatski rekorder po udjelu malih poduzeća

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.