Vrijeme za povratak

Poslovi u Libiji: Svi stari ugovori moraju se ponovo sklapati

Foto: Željko Grgurinović
Poslovi u Libiji: Svi stari ugovori moraju se ponovo sklapati
17.12.2011.
u 11:23
Tvrtke se pripremaju za ulazak na ratom pogođeno područje, jer se stanje počelo polako normalizirati. Nude se poslovi u građevinarstvu i sektoru hrane te zdravstva.
Pogledaj originalni članak

Pravo je vrijeme za analizu tržišta te pripremu tvrtki za ulazak na libijsko tržište, sve stare ugovore koje su sklopile tvrtke koje su ondje poslovale sada se treba obnoviti s Nacionalnim prijelaznim vijećem. Veliki potencijal u poslovanju s Libijom nije smo u nafti nego se otvaraju velike mogućnosti u građevinarstvu te u sektoru hrane i zdravstva. To su samo neke od poruka poslanih sa seminara “Kako poslovati s Libijom” u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Libije u Republici Hrvatskoj.

Lagano u normalu

– Stanje u Libiji polako se počinje normalizirati iako je ono daleko od prijeratnog – objasnio je Vojko Senker, ministar savjetnik Veleposlanstva Hrvatske u Tripoliju. Međutim, najvažnije je da sigurnosno stanje nije prepreka za dolazak u tu zemlju, poručio je Senker predstavnicima tvrtki zainteresiranih za poslovanje u Libiji.

Dapače, neke hrvatske tvrtke koje su ondje poslovale već su uputile svoj menadžment u Libiju kako bi utvrdile štetu te s investitorima dogovaraju nastavak radova, rekao je Senker. Naglasio je kako se u pripremama za ulazak na to ratom pogođeno tržište svakako treba požuriti jer su predstavnici različitih svjetskih tvrtki već krenuli u akciju. Osobito je istaknuo turske kompanije koje su u velikom broju već prisutne na libijskom tržištu. Od poznatijih svjetskih imena ondje su i Shell, Total i Agip.

Sigurno je

Yannil Belbachir, partner u francusko-libijskoj odvjetničkoj tvrtki Faresgroup iz Tripolija, tvrtki koja pomaže stranim tvrtkama pri dolasku u Libiju, savjetovao je naše gospodarstvenike da ne pregovaraju s ljudima iz starog režima zbog mogućih negativnih posljedica.

– Ne računajte na velike poslove – rekao je te dodao kako se trenutačno najveće mogućnosti nude u sektorima hrane i zdravstvene zaštite. Poslovni angažman koji se dugoročno isplati odnosi se na obnovu energetske, prometne i komunalne infrastrukture.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Bud Humski
Bud Humski
17:45 17.12.2011.

Ovo je izvanredna sansa za skidanje Burdusa sa grbace poreskih obveznika. Treba ga poslati u Libiju da obnovi sve one svercerske ugovore koje je potpisao sa jaranom Muammarom, i kladim se da ga vise nikad nitko ne bi vidio.

TO
Toni50
18:30 20.12.2011.

Stanje u Libiji polako se počinje normalizirati iako je ono daleko od prijeratnog – objasnio je Vojko Senker, ministar savjetnik Veleposlanstva Hrvatske u Tripoliju. Time nije n išta rekao niti pojasnio samo eto nešto rekao...