život na dug

Popijaču rata kredita u švicarcima sa 15.000 skočila na 23.000 kn

Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
Popijaču rata kredita u švicarcima sa 15.000 skočila na 23.000 kn
09.08.2011.
u 17:23
Novac od kredita uložio sam u gradnju industrijske hale u kojoj zapošljavam sedam osoba. Dakle, nisam uzeo kredit za auto ili jahtu, nego za poslovnu aktivnost – kaže Popijač.
Pogledaj originalni članak

Dok je ovih dana ministar gospodarstva Đuro Popijač sudjelovao u timu s ministricom financija Martinom Dalić u pregovorima s bankarima o uvođenju mjera za ublažavanje otplate kredita u švicarskim francima, sigurno je i sam navijao da se dogovor postigne jer Popijačevo opterećenje kredita u francima nije malo.

Svi ministrovi poslovi

Prije šest godina Popijač je podignuo kredit u iznosu od 507.000 švicarskih franaka na 20 godina, a mjesečna rata povećala mu se, prema računici, s oko 15 na oko 23 tisuće kune. A taj je iznos za četiri tisuće kuna veći od njegove plaće. Popijač nam nije htio otkriti točne brojke. Što se tiče otplate, poznato je da ministar zajedno sa ženom vodi i neke privatne poslove, a osim toga, kao što i sam kaže, u vrijeme podizanja kredita njegova je plaća je bila znatno veća od sadašnje ministarske.

– Novac od kredita uložio sam u gradnju industrijske hale u kojoj zapošljavam sedam osoba. Dakle, nisam uzeo kredit za auto ili jahtu, nego za poslovnu aktivnost – kaže Popijač.

Ta industrijska hala, koja se nalazi u okolici Zagreb, namijenjena ja proizvodnji dekorativnih zidnih obloga, posao vodi žena, zasad uspješno bez obzira na krizu u građevinskom sektoru, pa se, kaže, i zaposlenost zadržala na istoj razini. Priznaje da je uzimanjem kredita u francima preuzeo i rizik, no isto tako, kaže, rizik je također i pokretanje posla. Ovih je dana Popijač na odmoru na Bilogori, gdje ima voćnjake i vinograde i na kojima sada obavlja radove.

Rješenje idući tjedan?

– Tako, uz pomoć tih poslova i ženine zarade, uspijevam vraćati kredit – kaže Popijač. Uz Popijača, u Vladinim redovima brigu zbog otplate kredita u francima ima i potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević, čiji kredit zapravo glasi na njegovu ženu. Ostali ministri u Vladi s kojima smo kontaktirali nemaju kredite u francima iako kredite dio njih ima, ali u eurima. Popijačeva briga, kao i velikog broja korisnika kredita u francima, mogla bi se riješiti sljedeći tjedan. Popijač tvrdi da i bankama to mora biti u interesu zbog bolje naplate tih kredita.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 64

1P
1pikpanter1
13:19 29.08.2011.

odmah tuzit svicarsku, ti ionaku imaju love ko dreka, kaj bi njim znacilo ak bi platili recimo jedan dupli vagon love-kao odstetu hrvatskim gradjanima hehehe

1P
1pikpanter1
13:20 29.08.2011.

bujo bre-ne mlati gluposti, vidi se da imas zavrsenu najvisu mogucu skolu u hrvatskoj u kumrovcu

Avatar archiebald
archiebald
00:25 10.08.2011.

A jadan... plačem nad njim!