ULAGANJE

Poljske kompanije krenule u veliki šoping u inozemstvu

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Poljske kompanije krenule u veliki šoping u inozemstvu
29.07.2021.
u 21:54
Prema podacima UN-a, Poljska je od 2015. do 2020. privukla više od 77 milijardi dolara stranih ulaganja. To je gotovo tri puta više od 23 milijarde dolara koliko su poljske kompanije u tom razdoblju uložile u inozemstvu.
Pogledaj originalni članak

Ako je suditi po podacima o poljskim ulaganjima u inozemstvu, nekadašnja lovina sve više postaje lovac, oboružan snažnim poslovanjem i gotovinom. Poljske kompanije do sada nisu bile pretjerano aktivne u preuzimanju inozemnih konkurenata, čak i one koje su privlačile podosta zanimanja investitora, piše Deutsche Welle.

Statistika pokazuje da izravna strana ulaganja (FDI) u Poljsku značajno nadmašuju strana ulaganja tamošnjih kompanija. Prema podacima UN-a, Poljska je od 2015. do 2020. privukla više od 77 milijardi dolara stranih ulaganja. To je gotovo tri puta više od 23 milijarde dolara koliko su poljske kompanije u tom razdoblju uložile u inozemstvu.

Prema podacima iz Svjetskog investicijskog izvješća za 2021., lani su izravna strana ulaganja iz Poljske iznosila 1,8 milijardi dolara. Za usporedbu, 2019. iznosila su 1,3 milijarde dolara. Veliki “šoping” u inozemstvu pokrenula je prije nekoliko godina najveća poljska naftna kompanija, PKN Orlen, preuzevši u Njemačkoj lanac od 600 benzinskih crpki. No, danas su poljska ulaganja u inozemstvo raznolikija.

Primjer poljskih akvizicija može se pronaći i na hrvatskom tržištu. U siječnju je kompanija za klinička ispitivanja lijekova Selvita objavila da je s belgijskim Galapagosom dogovorila preuzimanje zagrebačke Fidelte za 31,2 milijuna eura. Poljska ukupno gledajući nije veliki ulagač na inozemnim tržištima, ali situacija se promijenila u pandemijskoj 2020., kada su izravna strana ulaganja iz Poljske jurnula preko 40 posto. Četvrtina kompanija s dionicama uvrštenima na Varšavskoj burzi bila je 2020., uključena u strana ulaganja, a 72 posto planira dodatno inozemno širenje. To je trend koji je vidljiv niz godina, ali je sada snažniji zbog činjenice da se poljske kompanije konstantno razvijaju, ostvarile su dobre financijske rezultate i imaju više novca za ulaganje, pojašnjava Leszek Baj s portala Polityka Insigths.

VIDEO: Ministar Marić o odobrenju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.